Hlavní obsah

Soud zrušil osvobozující rozsudek nad policistou, který srazil chodkyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případ policisty, který v říjnu 2017 srazil ženu před pražským Masarykovým nádražím, se vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Původní osvobozující rozsudek v lednu zrušil odvolací pražský městský soud, vyplývá z databáze InfoSoud. Za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti hrozí policistovi až čtyři roky vězení nebo zákaz činnosti.

Foto: Novinky

Policista Petr Suranovský u soudu

Článek

Podle obžaloby jel policista Petr Suranovský k zásahu na Žižkov po tramvajovém pásu, neměl ale zapnutý maják ani zvukovou výstrahu. Policista to nepopřel, odmítal ale obvinění, že nehodu způsobil. U soudu uvedl, že výstražné zařízení zapínal jeho kolega ve chvíli, kdy se nehoda stala.

Suranovský se hájil tím, že mu dívka do cesty vstoupila nečekaně. Dvaadvacetiletá žena chtěla přejít přes tramvajové pásy ulici, a když sestoupila z nástupního ostrůvku, Suranovský ji srazil. Při nehodě byla vážně zraněna, její zmocněnkyně u soudu uvedla, že následky budou zřejmě trvalé.

Soudkyně obvodního soudu loni na podzim uvedla, že skutek podle ní nebyl trestným činem. Upozornila například na to, že se dívka nerozhlédla, do vozovky vešla náhle a řidič už neměl šanci nijak zareagovat. Uznala ale, že policista na pásu bez zapnutého majáku být neměl.

Státní zástupce, který se proti zprošťujícímu rozsudku odvolal, chtěl, aby soud Suranovského uznal vinným, ale upustil od potrestání. Obhájce policisty naopak navrhoval úplné zproštění obžaloby. Podle něj nehodu způsobila zraněná dívka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám