Hlavní obsah

Soud zprostil zubaře obžaloby ze zneužití dětí, byl prý nepříčetný

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benešov
Aktualizováno

Benešovský soud zprostil v úterý obžaloby zubního lékaře Pavla Seidla, který se zpovídal z pohlavního zneužití tří dětí. Podle verdiktu soudu byl lékař nepříčetný.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Bývalý zubař z Benešova Pavel Seidl (vlevo) u benešovského soudu.

Článek

Soudkyně benešovského soudu nařídila Seidlovi ochrannou léčbu. Podle soudu se činu sice dopustil, ale v nepříčetnosti.

Seidl k soudu na vynesení rozsudku nepřišel, zastupovali ho dva advokáti.

Seidl byl obžalován, že se v roce 2010 coby zubní lékař během vyšetření dětských pacientů dopustil zneužití své autority plynoucí z postavení lékaře a pohlavně zneužil tři děti.

Ze zubní ordinace do lékařského pokoje podle obžaloby odvedl nejdříve jedenáctiletou dívku a pod záminkou vyšetření uzlin ji osahával na těle včetně genitálií a zasunul jí prst do vaginy a konečníku. Během téhož dne odvedl takto z ordinace ještě sedmiletá dvojčata - chlapce a dívku a také je na lékařském pokoji přiměl k vysvlečení a osahával je.

Pro Seidla byl celý případ a jeho vyšetřování příliš silnou kávou. Hned při prvním hlavním líčení se v soudní síni zhroutil a odvážela jej záchranka. Několik dalších líčení se konalo bez něj a při předposledním odešel po hodině kvůli nevolnosti.

Jeho advokáti poukazovali na to, že matka starší dívky je nevěrohodná a vše si vymyslela. Obhajobu opírali také o to, že na gauči v lékařském pokoji se nenašel žádný vlas z údajně zneužitých dětí.

Velký souboj se také kvůli Seidlovu případu strhl mezi znalci z oblasti sexuologie a psychiatrie. Zatímco jeden tvrdil, že u Seidla zjistil prvky sexuální agresivity, další to odmítal a uvedl, že zubař mohl jednat ve stavu omezeného vědomí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám