Hlavní obsah

Soud zprostil starostu Českého Krumlova viny

Právo, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Krajský soud v Českých Budějovicích zprostil ve čtvrtek viny z trestných činů úvěrového podvodu a zneužití pravomoci veřejného činitele exstarostu Českého Krumlova Antonína Prince i jeho následovníka Františka Mikeše (ODS). Soud se nepřiklonil k tvrzení obžaloby ani k postoji šéfa českokrumlovských městských investic Lumíra Luštického.

Článek

"Jednání obžalovaných nenaplňuje podstatu trestných činů, ze kterých byli obžalováni. Starosta Mikeš se dopustil nedbalosti, ale musíme brát v úvahu, že to bylo v době, kdy přebíral agendu a musel čelit přírodní katastrofě," řekla v odůvodnění rozsudku soudkyně Vladimíra Hájková.

Zdůraznila, že ani jeden z obžalovaných se na dotacích, které měli neoprávněně čerpat od státu, neobohatil a všechny peníze byly použity na výstavbu sportovního areálu v Chvalšinské ulici.

Všichni tři si po vyhlášení rozsudku oddechli. "Ztratil jsem dva roky života, teď jsem se vrátil," řekl novinářům Mikeš.

Státní zástupce Roman Tibitanzl naznačil, že se zastupitelství odvolá proti rozsudku k vrchnímu soudu. "Nezměnila se situace z důkazního řízení, proto lze očekávat, že se zastupitelství odvolá," konstatoval Tibitanzl.

Podle obžaloby porušili Antonín Princ, František Mikeš a Lumír Luštický zákon při čerpání státní dotace od ministerstva školství a ministerstva pro místní rozvoj 21,218 miliónu korun na sportovní areál v letech 2002 a 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám