Hlavní obsah

Soud zprostil předlistopadového ministra obžaloby

Právo, ČTK, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek zprostil obžaloby všechny tři obviněné v kauze transakcí souvisejících s nákupem většinového podílu akcií společnosti Kovohutě Břidličná. V případu čelil obvinění i předlistopadový ministr paliv a energetiky Antonín Krumnikl.

Foto: Právo

Antonín Krumnikl

Článek

Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal. Trestní senát ale rozhodl, že žalované jednání, tak jak je popsáno v obžalobě, není trestným činem.

Podle státního zástupce byl hlavním iniciátorem obchodů bývalý generální ředitel hutí Ondřej Hradil. Ten byl obžalovaný ze zneužívání informací v obchodním styku.

Krumnikl a podnikatelka Marcela Gajdová ze Vsetínska se zpovídali z napomáhání k tomuto trestnému činu.

Trojice podle státního zástupce fingovala prodej části výrobního zařízení podniku a jeho zpětný odkup za značně nadhodnocenou sumu.

Podle obžaloby tak vznikla neexistující pohledávka, kterou obžalovaní využili k dalším operacím mezi navzájem provázanými firmami, které zcela ovládali. Hradilova společnost Lombard tak získala bez vynaložení jediné koruny akcie v hodnotě 310 miliónů korun. Výsledkem byla skutečnost, že Hradil získal vliv nad prosperující společností se základním jměním přes jednu miliardu korun.

Obžalovní novináře ignorovali

Zatímco obžalovaná Marcela Gajdová k soudu nedorazila, exministr Krumnikl i Ondřej Hradil si přišli verdikt vyslechnout osobně. Při odchodu ze soudní síně se odmítli k procesu vyjádřit.

„Nebudu se vyjadřovat,“ řekl bývalý ministr Antonín Krumnikl. Ondřej Hradil prošel kolem novinářů, aniž by na jejich žádost o vyjádření reagoval jediným slovem.

Státní zástupce Dušan Táborský se proti rozsudku okamžitě odvolal. „Oni v podstatě prodali za plného provozu výrobní linku za 40 miliónů a hned ji koupili zpátky za 400 miliónů. Tohle přece není normální obchodní transakce,“ řekl.

Odůvodnění ze strany soudce bylo velice stručné a vznikem inkriminované pohledávky, která byla podle žalobce fingovaná a na kterou navazovalo velké množství následných obchodních transakcí, se vůbec nezabýval.

Řekl pouze, že pro soud bylo rozhodujících 12 znaleckých posudků, které v podstatě hovořily ve prospěch obžalovaných. Žalované jednání tak podle soudu není trestným činem.

Líčení se táhlo pět let

Hlavní líčení v případu se muselo několikrát odkládat. Původně mělo začít už před pěti lety. Obžalovaná Marcela Gajdová ale porodila dítě, a tak soudce vyhověl její žádosti o odklad.

Poté se kvůli bolestem zad omluvil hlavní obžalovaný, podnikatel Ondřej Hradil. Jednání bylo odročeno i poté, co jeden z advokátů nedostal soudní obsílku.

Reklama

Výběr článků

Načítám