Hlavní obsah

Soud zprostil novináře Zukala obžaloby

Novinky, Petr Marek, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Okresní soud (OS) v Olomouci ve středu osvobodil novináře Zdeňka Zukala, který čelil obžalobě z křivého obvinění, jehož se měl dopustit v letech 1996 a 1997 zveřejněním nepravdivých informací v sérii televizních reportáží o tzv. olomoucké kauze - o prorůstání organizovaného zločinu do bezpečnostních složek.

Foto: Vratislav Konečný

Vývařiště pod slapskou hrází

Článek

Obžaloby soud zároveň zprostil i olomouckého podnikatele Oldřicha Přikryla, jenž si měl reportáže odvysílané televizí NOVA podle žalobkyně objednat, zatímco Marii Dolečkové a Vladimíru Procházkovi, kteří se na tvorbě reportáží podíleli, za křivé obvinění vyměřil osmiměsíční tresty s podmíněným odkladem na dobu jednoho roku.

"Rozhodování bylo nesmírně náročné. Ve vztahu k obžalovanému Zukalovi jsme kvůli tomu, že odmítl zveřejnit své informační zdroje, museli jít hluboko do judikatury evropského soudu pro lidská práva. Tou je však zdroj informací chráněn, což jsme museli respektovat. Za této situace nebylo hodnověrně prokázáno, že by vědomě prezentoval nepravdivé informace. U Dolečkové a Procházky to naopak bylo zřejmé," uvedl ve zdůvodnění rozsudku soudce Aleš Rýznar.

Kauza kvůli odvolání nekončí

Kauza, v níž všichni obžalovaní od počátku vinu popírali, však středečním verdiktem olomouckého OS nekončí. Státní zástupkyně se totiž na místě proti všem osvobozujícím verdiktům odvolala. Totéž učinila i Dolečková. Procházka si ponechal lhůtu pro odvolání, Zukal a Přikryl se práva na odvolání vzdali.

"V reportážích byly sdělovány lži, které nebyly ověřeny. Vůbec nešlo o svobodu slova," uvedla k verdiktu bez dalších podrobností státní zástupkyně. Komentovat ho příliš nechtěl ani Zukal. "Jsem samozřejmě rád, že soud rozhodl v můj prospěch. Nicméně, těch sedm let života, kdy jsem musel chodit po výsleších, soudech, kdy se mi hrabali v bytě, ve věcech, ty mi nikdo nevrátí," uvedl Zukal s tím, že jen "chtěl dělat svou práci". "Bylo asi chybou, že jsem řekl, že ne všichni policisté jsou ti správní z televizních seriálů," dodal Zukal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám