Hlavní obsah

Soud zprostil exšéfku ERÚ Vitáskovou obžaloby za jmenování Vesecké

Právo, mh
Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně v odvolacím řízení zprostil viny bývalou šéfku Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou. Ta byla Okresním soudem v Jihlavě nepravomocně odsouzena v roce 2018 na dva roky s odkladem na 30 měsíců za zneužití pravomoci úřední osoby. Podle rozhodnutí brněnského soudu skutek nebyl trestným činem. Brněnský soud také zrušil loňský rozsudek jihlavského soudu, který uložil Vitáskové podmíněný trest již podruhé. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

„Nebyly naplněny formální znaky přečinu zneužití pravomoci. Bylo prokázáno, že jednání obžalované směřovalo především k zajištění řádného chodu Energetického regulačního úřadu. Bylo to primární pohnutkou, proč to obžalovaná celé dělala," uvedla v odůvodnění rozhodnutí předsedkyně odvolacího senátu Halina Černá.

Předchozí soudy opakovaně trestaly Vitáskovou za to, že v době, kdy vedla ERÚ, jmenovala jako další místopředsedkyní úřadu Renátu Veseckou, ačkoli ta podle žaloby nesplňovala zákonnou podmínku sedmileté praxe v energetice. Vesecká už dřív před soudem tvrdila, že potřebnou praxi získala při řešení soudních případů týkajících se energetiky. Soud takovou argumentaci neuznal s tím, že Vesecká ve své praxi nepřicházela do intenzivního kontaktu s energetickými případy.

Vitásková dostala za zneužití pravomocí podmínku

Krimi

„Jedinou pohnutkou a zájmem, proč jsem jmenovala doktorku Veseckou místopředsedkyní, bylo, aby úřad byl v oblasti právní řízen zkušenou manažerkou. Ani ve snu by mě nenapadlo, že bych tím porušovala energetický zákon," uvedla Vitásková. Jak dodala, Vesecká měla podle ní v době jmenování dlouholetou praxi a jako nejvyšší zástupkyně mohla podávat dovolání ve všech oblastech.

Vitásková stála v čele úřadu sídlícího v Jihlavě v letech 2011 až 2017. Vesecká byla místopředsedkyní od listopadu 2014 do června 2015.

Soud osvobodil Vitáskovou v kauze solárních podvodů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám