Hlavní obsah

Soud zpřísnil trest za dvojnásobnou vraždu seniorů

Pardubice
Aktualizováno

Bývalý student Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, 26letý Tomáš Fiala, by měl za vraždu dvou seniorů strávit 25 let ve vězení. Výjimečný trest uložil v pátek Krajský soud v Pardubicích. Rozsudek není pravomocný. Fialův obhájce se odvolal a státní zástupkyně, jež požadovala 30letý trest, si ponechala zákonnou lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Tomáš Fiala (vpravo) se svým obhájcem před zahájením hlavního líčení

Článek

Fialův kumpán, taktéž nepravomocně odsouzený vysokoškolský student 27letý Jiří Nehyba, odešel od soudu s pětiletým trestem a pětimilionovou pokutou, ačkoliv státní zástupkyně navrhovala dvojnásobný finanční postih. Oba obžalovaní, jejichž polehčující okolností byla dosavadní trestní bezúhonnost, vinu popírají.

Motivem vraždy 73leté ženy a jejího 57letého druha, k níž došlo začátkem června 2019 na chatě ve Velké Pasece na Havlíčkobrodsku, měla být historická vila v pražském Bubenči. Majitelka nechtěla nemovitost prodat, a tak se oba mladíci rozhodli získat lukrativní nemovitost odhadem za 22 milionů korun vraždou a podvodem.

Soud opět otevřel dvojnásobnou vraždu seniorů. Motivem měl být dům v Praze

Krimi

Obžalovaní jednali o koupi vily za zády majitelky s jejím partnerem, jenž byl podle výpovědi obžalovaných ochotný prodej za provizi zprostředkovat za směšnou cenu 2,5 milionu korun. Fiala nakonec seniory, pod záminkou doladění koupě vily, vylákal na pronajatou vysočinskou chatu, kde měl muže i ženu brutálně zavraždit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Nehyba u soudu

Těla obětí policisté našli v říjnu téhož roku v přehradní nádrži Švihov zatížené betonovým závažím. Nehyba, jenž se podílel na podvodném pokusu převést vilu na firmu jednoho z obžalovaných, byl v době vraždy v zahraničí. Auto, v němž zavraždění na Vysočinu přijeli, posléze mladíci převezli do Maďarska, kde ho odstavili a zapálili.

Fiala zpočátku přiznával, že muže zabil údajně v sebeobraně pohrabáčem, poté co senior zavraždil svoji partnerku, jež se zdráhala vilu prodat.

Soud se případem zabýval opakovaně, poté co původní 23letý trest udělený Fialovi Městským soudem v Praze, zrušil pražský Vrchní soud. Ten případ přidělil pardubické pobočce Krajského soudu v Hradci Králové, jelikož k vraždám došlo v okrese Havlíčkův Brod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám