Hlavní obsah

Soud zatrhl policii zatčení Teryngelových slovenských společníků

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Soud odmítl vydat mezinárodní zatykač na dva muže, obviněné spolu se známým advokátem Jiřím Teryngelem v kauze stomiliónového daňového úniku spojeného s cigaretovým byznysem za tři čtvrtě miliardy korun. Juraj Glaser i Vladimír Mošovský tak podle zjištění Práva zůstávají na rozdíl od Teryngela a dalšího obviněného, Marko Stehlíka, na svobodě.

Foto: Stanislav Peška , ČTK

Advokát Jiří Teryngel

Článek

Glaser i Mošovský nyní pobývají na Slovensku, kde se mohou volně pohybovat. Detektivové z protikorupční policie je chtěli oba dostat za mříže do Česka, ale Obvodní soud pro Prahu 8 smetl jejich návrh na vydání eurozatykače ze stolu.

"Neshledali jsme dostatečné důvody pro to, aby byli tito pánové vzati do vazby. Na Slovensku se neskrývají, naopak se zdržují v místě svého trvalého bydliště,“ řekl k tomu Právu mluvčí soudu pro Prahu 8 Martin Slováček.

Zároveň doplnil, že pokud policie, potažmo pražské vrchní státní zastupitelství, dodatečně odůvodní, proč by měli oba skončit za mřížemi, může o celé věci soud rozhodovat znovu.

Mluvčí protikorupčního útvaru Roman Skřepek se k tomu odmítl jakkoliv vyjádřit. Zda policie bude požadovat zatčení obou obviněných znovu, tak v tuto chvíli není jasné.

Na výslechu společníků záleží Teryngelovo propuštění

Případné zadržení obou mužů, kteří se těsně před policejním zatýkáním „uklidili“ na Slovensko, by přitom hrálo významnou roli i pro Teryngela se Stehlíkem.

Když totiž soud minulý měsíc vazbu na prominentního advokáta uvaloval, tak zároveň prohlásil, že za mřížemi bude pouze do té doby, dokud nebudou v celé věci vyslechnuti zbylí dva obvinění.

Teryngel má ale šanci na brzké propuštění na svobodu i tak, podle informací Práva už totiž čeští detektivové vyjednávají se svými slovenskými kolegy o tzv. právní pomoci, která by v praxi znamenala, že by oba dva muže vyslechla slovenská policie.

"Věřím, že do konce měsíce by mohly být výslechy k dispozici,“ řekl k tomu Teryngelův advokát Josef Doucha. Doplnil také, že se stále čeká i na rozhodnutí soudu o stížnosti na uvalení vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám