Hlavní obsah

Soud zamítl žádost Nárožného o obnovu procesu

Právo, Petr Marek
Olomouc

Olomoucký krajský soud zamítl v pátek návrh Pavla Nárožného (45) z Přerova na obnovu řízení v případu, v němž byl pravomocně odsouzen na 13 let za mříže za přípravu vraždy tety, která spravovala majetek po jeho zavražděném otci.

Foto: Petr Marek, Právo

Pavel Nárožný byl vyslechnut prostřednictvím videokonference z věznice Mírov.

Článek

Nárožný, který byl vyslechnut prostřednictvím videokonference z věznice Mírov, kde si trest odpykává, podal proti tomuto verdiktu stížnost. Rozhodovat o ní bude Vrchní soud v Olomouci.

„Nebyly shledány důvody obnovy řízení. Ta je mimořádným opravným prostředkem, jehož účelem je odstranit nedostatky ve skutkových zjištěních. Odsouzený však žádné nové skutečnosti ani důkazy nepředložil. Z jeho strany šlo jen o polemiku s pravomocným rozhodnutím soudu nebo právní výklady,“ vysvětlil předseda senátu olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě Petr Sušil.

Nárožný předložil přes dvacet námitek. Poukazoval například na podjatost státního zástupce, vyšetřovatele, nevěrohodnost korunní svědkyně. Tvrdil také, že byl zbaven svobody nezákonně. Trestní zákoník, na jehož základě ho soud poslal za mříže, podle něj není na základě nyní platné legislativy zákonem.

Vrchní soud potvrdil 13 let za přípravu vraždy tety

Krimi

„Je to recyklace původních argumentů, s nimiž se odvolací soud, tedy olomoucký vrchní soud jednoznačně vypořádal,“ prohlásil Sušil.

Vrchní soud se případem zabýval celkem třikrát. Poprvé mu snížil na osm let třináctiletý trest vězení, který mu v prosinci 2017 uložil krajský soud. Zohlednil přitom mimo jiné dosavadní bezúhonnost obžalovaného. Kauzu mu však vrátil Nejvyšší soud (NS) s tím, že nejsou v tomto případě dány podmínky pro mimořádné snížení trestu odnětí svobody pod základní sazbu. Ta je 12 až 20 let.

Muž svou vinu nikdy nepřiznal. Motivem přípravy vraždy podle soudu byla jeho snaha zbavit se své příbuzné kvůli majetku v dědickém řízení, zejména kvůli rodinnému domu po jeho zavražděném otci, protože tetu bral jako překážku v užívání tohoto objektu, kde sám bydlel.

Chtěl zabít tetu palcátem, dostal 13 let

Krimi

Vraždu plánoval od 26. října 2015, kdy dostal od Okresního soudu v Přerově nařízení k vyklizení nemovitosti. Roli vražedkyně měla sehrát známá Nárožného, která u něj bydlela. Ta se však nakonec od něj odstěhovala a celou událost oznámila na policii.

Nárožný zároveň čelí obžalobě z vraždy svého otce a jeho manželky, k níž mělo dojít na podzim 2009. Jejich těla se nikdy nenašla, soud je prohlásil za mrtvé. Před soudem v této kauze stojí již od roku 2011. Z dvojnásobné vraždy se ho dosud nepodařilo usvědčit.

Olomoucký krajský soud ho už třikrát zprostil obžaloby, vždy však rozhodnutí zrušil vrchní soud. Kauzu má nyní na stole jiný senát v Ostravě, ve věci však dosud nerozhodl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám