Hlavní obsah

Soud zamítl firmě odškodnění 63 miliónů za zmařený obchod s trhavinou

Novinky, bad
Praha

Firma Explosive Service nemá podle soudů nárok na zhruba 63 miliónů korun, které požadovala za překažený obchod s výbušninou pentrit v roce 2004. Odvolací senát městského soudu v Praze zamítl ve čtvrtek její odvolání proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu, podle kterého firma nárok na milióny nemá. Verdikt je pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policie od roku 2004 stíhala dva představitele firmy kvůli údajně nelegálnímu dovozu více než 330 tun silné výbušniny pentrit z vyřazených zásob švédské armády. Podle vyšetřovatelů ale firma na vojenský materiál neměla licenci.

Firma se u soudu bránila, že ačkoliv se jednalo o staré armádní zásoby, výbušnina neměla vojenskou povahu, a dovoz byl proto legální. V roce 2006 byli oba představitelé obžaloby zproštěni, protože podle soudu nespáchali trestný čin.

Nato se firma domáhala třiašedesátimiliónového odškodného za náklady na obhajobu a ušlý zisk. „Tento obchod byl překažen orgány státní správy tak, že nemohl být dokončen,“ uvedl ve čtvrtek právní zástupce firmy Václav Vondrášek. Firma následně svůj materiál dostala, ušlý zisk byl ale mimo jiné podle Vondráška ovlivněn kurzem koruny.

Nebyly důkazy

Jenže Obvodní soud pro Prahu 2 loni v létě žalobu firmy na ministerstva spravedlnosti a průmyslu a obchodu a Národní bezpečnostní úřad zamítl. Firma tvrdila, že za vznik škody může stát a jeho nezákonná rozhodnutí, podle soudů ale firma nijak neprokázala, jakým způsobem se tak mělo stát a neunesla tak důkazní břemeno.

„Zcela se ztotožňujeme se závěry soudu prvého stupně,“ zamítla ve čtvrtek soudkyně Jiřina Jislová odvolání firmy proti červencovému rozhodnutí. „Odvolání není opodstatněné,“ konstatovala soudkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám