Hlavní obsah

Soud začal rozplétat rozsáhlé pojistné podvody s dvaceti obžalovanými

Právo, Radek Plavecký
Mělník

Po dvou neúspěšných pokusech konečně začalo v pondělí dopoledne hlavní líčení se dvěma desítkami lidí obžalovaných z rozsáhlých pojistných podvodů a fingování dopravních nehod. Mezi obžalovanými jsou z hlavních strůjců v kauze zvané Užovka bývalí policisté.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Proces s dvaceti obžalovanými a čtyřiceti svědky se zřejmě protáhne.

Článek

Celý případ bude velmi komplikovaný, spis má kolem 15 tisíc stran, jen obžaloba byla na 45 stranách a státní zástupkyně ji četla asi tři čtvrtě hodiny. Zahájení hlavního líčení komplikovalo i to, že někteří z obviněných nechodili k soudu, proto se jej podařilo začít až na třetí pokus.

Celá skupina se podle obžaloby různou měrou podílela především na fingování dopravních nehod. Dva z obžalovaných, kteří jsou nejspíš hlavními strůjci, vymysleli scénář pro fingovanou dopravní nehodu.

„Zjistili si, kdy mají službu dva zapojení policisté. Pak zinscenovali nehodu, několikrát použili i stejné auto se změněnou registrační značkou,“ řekla státní zástupkyně Květoslava Eimanová.

Policisté pak sepsali protokoly, nebo přivolali kolegy, které tím pověřili, a tím vznikly dokumenty potřebné pro pojišťovny. Ty pak za poškozená auta vyplácely peníze.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Za spisem o rozsáhlých podvodech, který má kolem 15 tisíc stran nejsou arbitři mělnického soudu téměř vidět.

V obžalobě bylo celkem dvacet fingovaných srážek aut, nárazů do stromu či jinak poškozených aut, jednou dokonce obžalovaní nahlásili pojišťovně nehodu, která se vůbec nestala a jednou zinscenovali vloupání do auta. Celkem si tímto způsobem podle obžaloby skupina vydělala přes 4,3 miliónu korun.

Čtveřici organizátorů hrozí tresty dva až osm let vězení za přijímání a dávání úplatků, zneužívání pravomoci a další trestné činy, jeden z obžalovaných je navíc viněn i z nedovoleného ozbrojování.

Soud se nejspíš potáhne velmi dlouho, kromě dvou desítek obžalovaných je přivoláno téměř čtyřicet svědků. Součástí budou i znalecké posudky z oboru dopravy.

Jedním z těch, kdo posudky v tomto procesu vypracovával, byl podle státní zástupkyně i poslanec Stanislav Huml.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám