Hlavní obsah

Soud začal řešit téměř miliardovou kauzu společnosti Key Investments

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozsáhlý případ investiční společnosti Key Investments začal v pondělí po skoro třech letech řešit pražský městský soud. Trojice bývalých členů představenstva způsobila údajně vědomým nevýhodným investováním peněz klientů škodu skoro 900 miliónů korun. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže hrozí obžalovaným až osm let vězení.

Foto: ČTK, ČTK

Na snímku obžalovaní Klára Fenstererová a Daniel Brzkovský

Článek

Obžalovaní Daniel Brzkovský, Klára Fenstererová a Alena Štastná (dříve Štorkanová) uzavírali v letech 2004–2011 podle spisu se zákazníky smlouvy o obhospodařování investičních nástrojů a přijali do správy jejich peníze, které však už nedokázali vrátit zpět, když společnost Key Investments přišla o licenci obchodníka s cennými papíry.

Podle obžaloby Brzkovský investoval peníze klientů do vysoce rizikových, neobchodovatelných cenných papírů společností E Side Property, Borsay nebo Via Chem Group. S posledně jmenovanou společností je spojován podnikatel Vladimír Sisák, který je spolu se svým advokátem Ivem Halou v současnosti ve vazbě, kvůli údajnému manipulování insolvencí. [celá zpráva]

Mezi klienty Key Investments patřila také města Sokolov, Lázně Bohdaneč, Praha 6 a 10 nebo také Hornická zaměstnanecká zdravotní pojišťovna. Radnice měly podle obžaloby přijít celkem o více než půl miliardy korun.

Brzkovský uvedl, že je nevinný

Celkovou škodu vyčíslila státní zástupkyně Darja Dunajová, která jen samotnou obsáhlou žalobu četla více než dvě hodiny, na více než 873 miliónů korun. Soud se poté zabýval návrhy poškozených věřitelů. Výpovědi obžalovaných jsou naplánované na úterý a středu, pak by měli začít vypovídat svědci.

Obžalovaní, stejně jako Dunajová, se první den líčení k případu odmítli vyjadřovat. Brzkovský novinářům pouze sdělil, že je nevinný.

Key Investments se do povědomí veřejnosti dostala díky kontroverznímu obchodu někdejšího premiéra za ČSSD Stanislava Grosse. Ten prostřednictvím Key Investments nakoupil a následně s velkým ziskem prodal akcie společnosti Moravia Energo. Přes tuto společnost pak „odklonil“ 16 miliónů před manželkou i bývalý ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kocourek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám