Hlavní obsah

Soud zastavil trestní stíhání rodičů, kterým na Lhotě utonuli dva chlapci

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělník
Aktualizováno

Okresní soud v Mělníku ve středu zastavil trestní stíhání rodičů dvou chlapců ve věku 5 a 7 let, kteří předloni utonuli na přírodním koupališti Jezero Lhota u Brandýsa nad Labem.

Soud v případu utonulých dětíVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

Soudkyně Markéta Martincová své rozhodnutí odůvodnila tím, že rodiče už jsou potrestáni samotnou tragédií. „Rodiče jednoznačně zanedbali svou povinnost, když nechali děti, které neumí plavat, bez dozoru na tak rizikovém místě, jakým přírodní koupaliště je,“ uvedla soudkyně. Přesto stíhání zastavila, protože rodiče ponesou vinu za ztrátu svých dětí do konce života.

Státní zástupkyně Dana Čechová takové vyjádření soudu přijala. „Jasně zaznělo, že jsou vinni a že se skutek stal,“ uvedla Čechová.

Naopak obhájce Petr Václavek tvrdil, že skutek prokázán nebyl. „Důkazy neumožňují tak jednoznačné závěry,“ trval na svém Václavek.

Podle státní zástupkyně nechaly dvě matky a otec své syny bez dozoru. „Ani jeden z chlapců neuměl plavat. Obvinění zanedbali jejich ochranu, nechali je bez dozoru v bezprostřední blízkosti jezera,“ uvedla v obžalobě.

Ani jeden z rodičů vietnamské národnosti se ve středu k soudu nedostavil. Jedna z matek je ve věznici, další uvedla, že se stará o dvě děti a pracuje. Nikdo z obviněných nevypovídal ani v přípravném řízení.

Policie ukončila vyšetřování utonulých dětí na jezeře Lhota. K soudu posílá rodiče

Krimi

O děti se v osudný den u jezera nejprve staral otec jednoho z chlapců. Kolem 13. hodiny je předal matkám a šel do stánku pro pivo a občerstvení. Když se vrátil, chlapci už nikde nebyli. Podle obžaloby byly děti bez dohledu zhruba půl až tři čtvrtě hodiny.

Obhájce Petr Václavek upozornil, že jeden z chlapců je ještě na fotografii pořízené jednou z žen před 13:30. Po 14. hodině jedna z matek přiběhla ke stánku s občerstvením, ukazovala mobil, ale obsluhující ženy netušily, co po nich vietnamská žena žádá, a poslaly ji do kanceláře.

Rodiče dětí, které utonuly v jezeře Lhota, čeká soud

Krimi

Jazyková bariéra prodloužila prodlevu v pátrání. Teprve když se z místních amplionů ozvala výzva ke hledání dětí, začali lidé kolem sebe pátrat. Dorazili i záchranáři, kteří později našli oba chlapce utonulé pod hladinou jezera.

Reklama

Výběr článků

Načítám