Hlavní obsah

Soud zabavil Rittigovi pas a nesmí za hranice

• Aktualizováno
Právo, Novinky, har, jt

Lobbista Ivo Rittig, od čtvrtka stíhaný za praní špinavých peněz v souvislosti se zakázkou na tisk jízdenek pro pražský dopravní podnik, do vazby nepůjde. Soud totiž akceptoval návrh státního zastupitelství, aby Rittigovi i dalším třem obviněným zakázal vycestovat do zahraničí. Všichni čtyři stíhaní navíc odevzdali své cestovní doklady.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel a lobbista Ivo Rittig

Článek

Informovala o tom pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová s tím, že vazba je nejzazším a nejzávažnějším zásahem, a proto státní zástupce zvolil alternativní řešení.

„Pokud by kdokoli z obviněných tento zákaz porušil, jsou bez dalšího splněny podmínky pro vzetí do vazby,“ upozornila.

Policie v pátek zadržela a obvinila z praní špinavých peněz i dalšího člověka. Podle informací Práva jde o advokáta Marka Stubleyho z advokátní kanceláře MSB Legal.

Rittig obvinění odmítl

Právu se podařilo zjistit, že lobbista Rittig obvinění po svém zadržení odmítl. Vyplývá to z protokolu o jeho výslechu, se kterým mělo Právo možnost se seznámit. Při svém výslechu se držel písemných poznámek a radil se se svým advokátem Vlastimilem Rampulou. Vyžádal si také doručení svých léků, které užívá.

Vedle Rittiga byli včera zadrženi a obviněni z legalizace výnosů z trestné činnosti advokát David Michal a představitelé firem, přes které měly peníze z dopravního podniku téct, Petr Kmeť a Jan Janků. Za to jim hrozí tři až osm let vězení nebo propadnutí majetku.

Protikorupční policie v souvislosti se zakázkou na tisk jízdenek už dříve obvinila z pletich bývalého šéfa dopravního podniku Martina Dvořáka, někdejšího ekonomického ředitele městského dopravce Ivo Štiku nebo právě Kmetě s Janků. U Rittiga měly podle Nadačního fondu proti korupci, který na případ před lety upozornil, skončit desítky miliónů. Sám Rittig to vždy popíral.

Za každou jízdenku 17 haléřů

Pražský dopravní podnik pod vedením Dvořáka uzavřel smlouvu na tisk jízdenek s firmou Neograph, které kontrakt zprostředkovala společnost Cokeville Assets se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Ta pak za to dostávala provizi 17 haléřů za každou prodanou jízdenku a právě tyto peníze podle fondu ve skutečnosti putovaly k Rittigovi, který měl mít s touto společností uzavřenou poradenskou smlouvu.

Kontrakt dopravního podniku s tiskárnou Neograph připravovali hlavní Rittigovi právníci z kanceláře Šachta & Partners (dnes MSB Legal) v čele s obviněným Michalem, kteří ale zároveň figurovali ve společnosti Cokeville. Za ní oficiálně stál právě Kměť, kdežto Janků byl jednatelem Neographu.

Tu firmu jsem neznal, tvrdí lobbista

Rittig nyní vyšetřovatelům řekl, že se společností Neograph nemá nic společného a dozvěděl se o její existenci až z médií. S firmou Cokeville Assets měl známý lobbista podle svých slov z protokolu smluvní vztah na činnost mimo území České republiky. Rittig v této souvislosti vyšetřovatelům zdůraznil, že se jednalo o období ještě před události spojené s Dopravním podnikem. Jakékoliv další vyjádření pak Rittig odmítl.

Na čtvrteční akci se podílely Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). „Oba policejní útvary prováděly v průběhu včerejšího dne a noci intenzivně úkony trestního řízení spočívající, jak ve výslechu obviněných, tak především svědků tak, aby předešly jejich možnému budoucímu ovlivňování,“ uvedla v pátek Bradáčová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám