Hlavní obsah

Soud výrazně snížil tresty za podvody při hře Bingo

PRAHA

Již potřetí za posledních sedm let rozhodoval v pátek pražský městský soud o vině sedmi mužů obžalovaných z podvodu při televizní hře Bingo. Proti předchozímu rozsudku z roku 2002 dnes vynesl mnohem nižší tresty. Jeden z hlavních podezřelých Pavel Fantyš dostal jako jediný nepodmíněný trest na pět let do věznice s ostrahou.

Foto: P. Vlček, zoo Ostrava

Sloníček Chandru

Článek

Obžalovaný je však na útěku a vynesení rozsudku nebyl přítomen. Zbylá šestice obdržela dvouleté podmínky se zkušební dobou od tří do pěti let. Městský soud v letech 1997 a 2002 odsoudil celou sedmičlennou skupinu k nepodmíněným trestům od pěti do sedmi let, přičemž Fantyšovi vyměřil z této skupiny nejvyšší, sedmiletý trest.

Druhý z hlavních protagonistů Roman Hejda dostal šest let. Rozsudek však nikdy nenabyl právní moci, protože ho pražský vrchní soud v odvolacím jednání pokaždé zrušil a věc vrátil k novému projednání. Fantyš podle verdiktu upravil počítačový program na losování tiketů v televizní hře Bingo.

Místo náhodně tažených losů byly losovány tikety vybrané. Losy si Fantyš prý předem zakoupil a s Hejdou na ně pomocí sítě distributorů z řad spoluobžalovaných sháněli za provizi fiktivní výherce.

Soud přiznal chybu

"Jedná se o jednu z nejstarších věcí u zdejšího soudu. V rámci sebekritiky musím konstatovat, že předchozí rozsudek z roku 2002 obsahoval určitá pochybení a soud je musel napravit," řekl při verdiktu předseda senátu Pavel Benda.

I přesto, že soud podle něj dospěl ke stejným závěrům jako v minulých jednáních, rozhodl se výrazně snížit obžalovaným tresty. Fantyš, který měl podle verdiktu způsobit škodu nejméně 27 miliónů korun, dostal o dva roky méně také kvůli tomu, že uběhly dva roky od posledního rozsudku, uvedl Benda. "Navíc je velice pravděpodobné, že Fantyš není tím, kdo celou činnost zosnoval a vymyslel. Byl pouze vykonavatel," podotkl soudce.

Ostatní obžalovaní se dnes za napomáhání k podvodu dočkali podmínečných trestů, tedy nižších, než je spodní hranice sazby. Případ se totiž podle Bendy pohybuje na hraně, kdy trestní stíhání mohlo být kvůli délce trvání zastaveno.

"Může se jevit, že se jedná o zcela absurdní a mimořádné snížení trestů. Je to však již devět let, kdy byla trestná činnost spáchána. Od posledního rozsudku uplynuly dva roky a všichni obžalovaní žili za tu dobu řádným životem, nezpůsobili trestnou činnost a nemařili soudní jednání," vysvětlil Benda důvody snížení trestů pro distributory tiketů. Doplnil, že se všichni ke svým činům přiznali, několik měsíců strávili ve vazbě a nemohou za to, že případ nebyl dosud ukončen. 

Fantyš vzkázal soudu, že je nevinný

Většina obžalovaných se vzdala možnosti odvolání, na místě se odvolal pouze Fantyšův advokát Josef Lžičař. "S klientem jsem za posledních devět let měl jediný kontakt, a to byl dopis, ve kterém mi napsal, že je nevinen, proto musím učinit tento krok," uvedl. Případ tak bude muset řešit znovu pražský vrchní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám