Hlavní obsah

Soud vyměřil skinům podmínky za útok na Romy

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Téměř čtyři roky se táhl případ útoku na romské zábavě v českobudějovické restauraci Modrá hvězda z roku 1999. Z původně osmnácti obžalovaných se k odvolacímu českobudějovickému krajskému soudu mohlo dostavit pouze patnáct skinheadů.

Foto: Farmářské trhy, o.s.
Článek

Případ pravděpodobně největšího rasového útoku na jihu Čech tak skončil podmíněnými tresty v délce od 6 do 18 měsíců, když v pátek trestní senát odvolacího soudu potvrdil u 11 obžalovaných verdikty nižší instance. Čtyři další pro nedostatek důkazů zprostil viny.

Mladíci byli obžalovaní z trestných činů rasově motivovaného násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, výtržnictví a poškozování cizí věci. Podle spisu zaútočili v listopadu 1999 po předchozí domluvě na Romy slavící v Modré hvězdě. Celý incident si vyžádal několik zraněných a desetitisícové škody. Odsouzení tvrdí, že se útoku vůbec nezúčastnili a k tomu, aby soud mohl konstatovat opak chyběly důkazy.

Proti dnešnímu rozsudku není možné podat odvolání, lze použít pouze mimořádný opravný prostředek, tzv. dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám