Hlavní obsah

Soud vrátil údajný podvod Spyry na Babišovi k došetření

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obžalobu na polského lobbistu Jacka Spyru (40) kvůli jeho údajnému pokusu o desetimiliónový podvod na miliardáři a majiteli společnosti Agrofert Andreji Babišovi vrátil soud k došetření.

Článek

„Věc vrátil svým rozhodnutím z 15. září Vrchní soud v Praze státnímu zastupitelství k došetření,“ řekl ve středu Právu mluvčí pražského městského soudu Petr Kulawiak s tím, že spis ještě ve středu putoval zpět žalobkyni. Vrchní soud tak potvrdil názor soudu městského a nevyhověl tedy stížnosti státní zástupkyně Jaromíry Biolkové, která požadovala nařídit ve věci hlavní líčení.

„Jsem strašně šťastný z toho, že nakonec všichni vidí, že je trochu jinak a že ta obžaloba je neopodstatněná. Pořád tvrdím, že jsem po nikom žádné peníze nechtěl,“ reagoval Spyra.

Městský soud obdržel na konci dubna obžalobu Biolkové s tím, že se podle ní a policie Spyra loni v květnu na schůzkách s Babišem nahraných skrytou kamerou dopustil pokusu o podvod. Po Babišovi tehdy údajně požadoval 10 miliónů korun za to, že zabrání jeho možné kriminalizaci či vyšetřování v Polsku v souvislosti s kauzou privatizace státního holdingu Unipetrol. Společně s ním byl obviněn také další účastník schůzek, lobbista Tomáš Kejla, ale ten loni v listopadu náhle zemřel po požití léků ve spojení s alkoholem.

Podle usnesení městské soudkyně Michaely Pařízkové je potřeba případ došetřit, doplnit o další důkazy včetně nového výslechu Spyry, protože ten předchozí podaný v písemné podobě prý zřejmě žalobkyně „nedopatřením opominula“ nebo jej vůbec nevzala v potaz.

Spyra ale na lavici obžalovaných v nejbližší době přece jen zasedne. Ve středu 8. října se bude zpovídat u městského soudu z pokusu o bankovní podvod z roku 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám