Hlavní obsah

Soud uznal vinným policistu, který na tramvajovém pásu srazil ženu, trest mu nedal

Praha

Pražský městský soud ve středu potvrdil vinu policisty, který koncem října 2017 srazil mladou ženu na tramvajových kolejích před pražským Masarykovým nádražím. Podle odvolacího senátu se dopustil těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Od potrestání soud upustil. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Novinky

Policista Petr Suranovský u soudu.

Článek

Nehoda se stala 29. října po půlnoci v Havlíčkově ulici. Policista Petr Suranovský jel s kolegou k zásahu na Žižkov. Vjel na tramvajový pás, nezapnul ale maják ani zvukovou výstrahu. Tehdy dvaadvacetiletá dívka chtěla přejít přes koleje, a když sestoupila z nástupního ostrůvku, Suranovský ji srazil.

Mladá žena skončila s pohmožděním mozku, poškozením dalších důležitých orgánů a zlomeninami v nemocnici. Podle dřívějšího vyjádření její zmocněnkyně budou následky zřejmě trvalé.

Obvodní soud pro Prahu 1 nejprve Suranovského zprostil viny, poté, co odvolací soud verdikt zrušil, policistu odsoudil. Soudkyně tehdy uvedla, že není potřeba ukládat žádný trest, protože postačilo projednání věci před soudem. V rozsudku také napsala, že se policista na nehodě podílel zhruba 20 procenty a větší vinu nese dívka, která na pás vstoupila náhle.

Vina půl na půl

Podle předsedkyně senátu Jaroslavy Liškové byl ale podíl na nehodě ze strany poškozené i policisty "půl na půl". Protože se ale proti verdiktu neodvolala žalobkyně, nemohla soudkyně upravit odůvodnění v neprospěch obžalovaného. "Nalézací soud vyšel panu obžalovanému opravdu velmi vstříc," uvedla Lišková.

Lišková ale upozornila na to, že pokud jel Suranovský k neodkladnému úkonu, měl mít výstražná znamení zapnutá, a to zvlášť v případě, že jel kolem nástupního ostrůvku tramvají. I pokud policista neporušil předepsanou rychlost, měl jet tak, aby mohl kdykoli zastavit, dodala soudkyně.

Odvolání Suranovského, který žádal zproštění obžaloby, proto Lišková zamítla. Obhájce policisty dnes uvedl, že Suranovský se dopustil maximálně přestupku. Dívka podle něj sešla z ostrůvku ve chvíli, kdy už policista nemohl nehodu odvrátit. "Jen bych chtěl ještě jednou říct, že mě to mrzí a celé události lituju," zopakoval dnes před soudem Suranovský. Protože byl odsouzen za nedbalostní trestný čin, bude moci u policie zřejmě zůstat.

Soudkyně ve středu zamítla i odvolání poškozené a pojišťovny, kteří chtěli po Suranovském náhradu škody. VZP náklady na léčbu vyčíslila na 1,4 milionu korun, dívka žádala zhruba 500 000 korun. Podle Liškové musejí nárok vznést na zaměstnavatele Suranovského, tedy na Policii ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám