Hlavní obsah

Soud uložil za smrt chataře vysoké tresty

Novinky, Svatava Hernandezová
PLZEŇ

Vysoké tresty uložil ve středu Krajský soud v Plzni dvěma mladíků z Chlumčan, kteří loni v červnu zbili, okradli a usmrtili 58letého chataře, který jim náhodou zkřížil cestu. Oběť totiž jako jediná vystoupila před půlnocí z vlaku na zastávce v Pňovanech na Plzeňsku, kde si na něm opilí muži vybili agresivitu.

Článek

Dnešní verdikt soudu zněl tak, že 26letý Miloslav Kasl si za vraždu odsedí 15 let ve vězení. O rok méně dostal za loupež a těžké ublížení na zdraví jeho 27letý kamarád Petr Rež. Soud zároveň oběma uložil ústavní protialkoholní léčbu.

"Projednávali jsme zde velmi tragický případ. Poškozený jel za svou rodinou na chatu a přitom zkřížil cestu opilým zrůdám, které si na něm vybily svoji agresivitu. Soud dospěl k závěru, že útočily sice dvě osoby, ale útok obou byl zcela autonomní," uvedl předseda senátu Petr Poledne v odůvodnění.

Oběť brutálně a bezdůvodně zbili

Podle rozsudku dvojice vyrazila den před inkriminovaným činem na výlet k Hracholuské přehradě. Mladíci skončili v restauraci v Pňovanech, kde s krátkými přestávkami popíjeli až do druhého večera. Skončili na místním nádraží.

"Celá událost byla nahodilou. Když přijel vlak na zastávku, vystoupil jen jediný člověk - poškozený. Kdyby se tam neobjevil, možná by se oba silně podnapilí mladíci pobili mezi sebou," sdělil dále Poledne.

Oba se na něj bezdůvodně vrhli. Podle soudu ho Kasl držel, zatímco Rež jej brutálně bil pěstmi do obličeje s úmyslem ukrást mu peníze a bundu. Zbitému a ležícímu muži pak Kasl dupl do obličeje a několikrát ho kopl do hlavy. Muž zemřel v důsledku otoku a těžkého pohmoždění mozku.

Státní zástupkyně za to pro obžalované žádala výjimečné tresty. Případ proto bude mít dohru u vrchního soudu, neboť se proti verdiktu na místě odvolala. Obžalovaní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Související články

Kamarádi přehazují vraždu jeden na druhého

Krajský soud v Plzni začal v úterý projednávat případ dvou mladíků z Chlumčan na Plzeňsku, kteří podle obžaloby ubili a oloupili 45letého muže loni v červnu...

Výběr článků

Načítám