Hlavní obsah

Soud uložil odběratelům Březinova lihu 10 let, škoda je 89 milionů

Olomouc

Olomoucký krajský soud v pondělí uložil Pavlu a Petrovi Hemžským za odběr nelegálního lihu od šéfa lihové mafie Radka Březiny deset let vězení. Majitelé likérky HP premium z Hluboček na Olomoucku si nechali podle rozsudku dovézt zhruba 340 000 litrů nezdaněného lihu, škoda na daních je vyčíslena na 89 milionů korun.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lihový boss Radek Březina.

Článek

Obžaloba stojí na výpovědi Březinova bratra Tomáše. Otec se synem vinu celou dobu popírali, uvedli, že o Březinově nelegální činnosti nevěděli a tzv. mimobilanční líh od nich neodebírali. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu.

Mužům hrozila sazba devět let a dva měsíce až 13 let a čtyři měsíce, souzeni jsou ve spojení se zločineckou organizovanou skupinou. „Vzhledem k dosavadní bezúhonnosti jsme se drželi při spodní hranici,“ uvedl soudce Petr Sušil. Kromě trestu vězení soud mužům uložil i sedmiletý zákaz činnosti.

Další trest v kauze lihové mafie. Odběratel Ryška dostal šest let

Krimi

Muže usvědčila především výpověď Tomáše Březiny, který označil i množství odebraného lihu. Hemžští se hájili tím, že tak velké množství nelegálního lihu, jak uvádí obžaloba, likérka nemohla nejen zpracovat, ale ani distribuovat. Podle obhájce staršího z Hemžských Petra Dítěte by šlo o 1,7 milionu lahví. „V případu Hemžských jde o zcela jiný případ, než byli dosavadní odběratelé Březinova lihu. Kapacita linky nepostačovala k výrobě takového množství lihu. Do likérky chodili neustále celníci, ničeho si nevšimli,“ uvedla obhájkyně Petra Hemžského.

Nakoupili statisíce litrů

Naopak podle žalobce Radima Obsta je vina Hemžských dokázána. „Posuzovaná trestná činnost obžalovaných navazuje na trestnou činnost hlavních pachatelů. Obchody probíhaly za velmi přísných bezpečnostních opatření, nesměly být vystavovány žádné doklady, a pokud byly, šlo o doklady fiktivní. Systém byl sofistikovaný, tak aby nebyl odhalen,“ uvedl žalobce.

Případ celníků z Březinových lihových podvodů je promlčený

Krimi

Podotkl, že Březina jim radil, jak získávat kontrolní pásky, a zpřístupňoval jim také důvěrné a nelegální informace. Podle soudce není u Tomáše Březiny jediný důvod, proč by vypovídal křivě. „Žádné křivdy k Hemžským tady nebyly. Jeho výpověď byla vždy konzistentní a i v jiných případech konfrontována s obhajobou, ale vždy obstála,“ uvedl soudce.

Podle obžaloby muži v letech 2006 až 2010 a poté v květnu 2012 nakoupili od Radka Březiny přes jeho firmu Morávia-Chem statisíce litrů nelegálního lihu a z toho vyráběli lihoviny, aniž odvedli spotřební daň. Líh si nechali dopravit do Hluboček nebo na čerpací stanice ve Velkém Týnci, odkud odstavená vozidla převezli do likérky HP premium. Hemžští podle žalobce navíc pomáhali Březinům zamést stopy po odkrytí jejich nelegálního skladu lihu v bývalých olomouckých sladovnách.

Členové takzvané lihové mafie v čele s Radkem Březinou jsou pravomocně odsouzeni, Březina dostal 13 let. Podle rozsudku dodali na trh desítky milionů litrů nezdaněného lihu se škodou na daních 5,6 miliardy korun. Po odhalení mafie se začaly postupně odkrývat i případy jejich odběratelů či lidí, kteří pomáhali trestnou činnost maskovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám