Hlavní obsah

Soud snížil trest otci za zneužívání tří dcer

PRAHA

Na osm let do vězení půjde Michal Kalousek za to, že sexuálně zneužíval své tři nezletilé dcery. Rozhodl o tom v pátek pražský vrchní soud. O dva roky snížil původní trest, který Kalouskovi v srpnu vyměřil královéhradecký krajský soud.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Odvolací soud přihlédl k tomu, že obžalovaný je duševně nemocný a za svou úchylku do značné míry nemůže. Kalousek byl uznán vinným ze znásilnění, pohlavního zneužívání nezletilých a ohrožování mravní výchovy mládeže. Žádná z dívek v době, kdy je obžalovaný zneužíval, nedosáhla věku patnácti let. Nyní jim je 18, 16 a devět let, starší dívky jsou Kalouskovy nevlastní dcery.

Odsouzený se musí podle rozsudku podrobit sexuologickému léčení. Proti rozhodnutí vrchního soudu se již nelze odvolat, možné je pouze dovolání prostřednictvím obhájce k Nejvyššímu soudu.

Neušetřil ani nejmladší

Nejstarší dívku otčím sexuálně týral od roku 1993 po dobu čtyř let, kdy ji osahával na prsou a přirození. Od roku 1994 do loňského podzimu pohlavně zneužíval mladší nevlastní dceru, opakovaně si na ní vynutil pohlavní styk. Znásilnění neušetřil ani nejmladší dceru, se kterou několikrát loni a letos souložil.

Kalousek se ke svým činům částečně doznal, některé výpovědi dívek ale označil za nevěrohodné. Zejména nesouhlasil s tvrzením obžaloby, že s vlastní dcerou souložil třikrát. Podle něj k tomu došlo pouze jednou. "Nechci zlehčovat své jednání, nedokážu si ho vysvětlit, ale nelíbí se mi, když mě někdo obviňuje z něčeho, co se nestalo," řekl na svou obhajobu Kalousek.

Dcery braly zneužívání jako normu

Státní zástupce Libor Grygárek však upozornil, že provedeným vyšetřováním byly Kalouskovy činy plně doloženy. Nejmladší dcera podle něj přesně popsala, jak její intimní styk s otcem probíhal. Kalousek používal slova "budeme dělat miminko" a "doděláme miminko", uvedl státní zástupce.

Případ byl podle něj neobvyklý časovou délkou i tím, že muž zneužíval ve stejné době všechny tři dcery. Strašné na tom podle Grygárka bylo, že dcery se otci podvolily, protože jeho chování vnímaly jako normu. Představoval pro ně velkou autoritu, dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám