Hlavní obsah

Soud snížil trest muži, který mačetou napadl známého

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na šest z původních osmi let snížil ve středu Vrchní soud v Olomouci trest šestapadesátiletému Zdeňku Faltýnkovi, odsouzenému za těžké ublížení na zdraví. Faltýnek předloni v únoru v Novém Petříně na Znojemsku napadl mačetou svého staršího známého. Podle soudu byl dříve uložený trest nepřiměřeně přísný.

Soud - FaltýnekVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Obžalovaný se do Olomouce odvolával proti verdiktu Krajského soudu v Brně.

„Osmiletý trest v zákonné sazbě, která činí tři až deset roků, byl podle našeho názoru nepřiměřeně přísný. Jediné, co obžalovanému přitěžovalo, bylo to, že v době spáchání žalovaného skutku byl v podmínce, kterou dostal za majetkovou trestnou činnost,“ řekl Právu mluvčí olomouckého soudu Vladimír Lichnovský.

Proti verdiktu krajského soudu se odvolával i státní zástupce, který požadoval překvalifikovat jednání obžalovaného na pokus o vraždu, kde je vyšší trestní sazba. To vrchní soud zamítl jako nedůvodné.

Foto: Petr Marek, Právo

Zdeněk Faltýnek (vpravo) u olomouckého vrchního soudu

„Nejsou žádné důkazy, ani skutkové podmínky pro to, abychom mohli právní kvalifikaci změnit na pokus vraždy,“ vysvětlil mluvčí.

Slavili u souseda

Faltýnek známému způsobil sečné rány na ruce a noze. Oba byli pod vlivem alkoholu. Podle obžaloby mohl útočník oběť zabít. To v případě, že by mačetou zasáhl hlavu. Proto byl obžalován z pokusu o vraždu, což však už krajský soud neakceptoval a odsoudil ho — stejně jako nyní vrchní soud — za těžké ublížení na zdraví.

Obžalovaný vinu odmítl. S kamarádem prý nejprve slavili u souseda, popíjeli pivo a rum. Pak se přesunuli domů k Faltýnkovi, který na chvíli odešel z místnosti. Když se vrátil, podle svých slov zakopl a dál si nic nepamatuje až do chvíle, kdy do vesnice přijela sanitka.

Tvrdil, že neměl důvod známého napadnout. Byl podle něj jeden z mála, s kým se ve vesnici bavil. Oba muže nalezli u Faltýnka sousedé ještě týž večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám