Hlavní obsah

Soud snížil guruovi Járovi trest za odháčkování žen

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Miloslav Hradil

Vrchní soud v Olomouci snížil ve čtvrtek tresty v případu esoterické školy Poetrie. Její zakladatel Jaroslav Dobeš (47) má jít podle jeho verdiktu do vězení s ostrahou na pět a půl roku, jeho blízká spolupracovnice Barbora Plášková (44) na pět let. Soud se zabýval odvoláním obžalovaných a žalobce proti rozhodnutí Krajského soudu ve Zlíně, který vyměřil Dobešovi, známému jako guru Jára, stejně jako jeho společnici 7,5 roku vězení.

Foto: Náboženská společnost Cesta Guru Járy

Jaroslav Dobeš alias guru Jára.

Článek

Dobeše s Pláškovou původně krajský soud odsoudil za šest případů znásilnění, hrozilo jim pět až 12 let. Podle vrchního soudu však došlo k prokázanému znásilnění jen v jednom případě. Zbylých pět vrátil k novému projednání zlínskému soudu.

„Rozsudek soudu prvního stupně jsme na základě odvolání jak obou obžalovaných, tak státního zástupce zrušili v celém rozsahu. Nově jsme obžalované uznali vinnými pouze v jednom případě znásilnění,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

V ostatních bodech obžaloby z trestného činu znásilnění vrátil podle něj vrchní soud případ soudu prvního stupně s tím, že má o věci dále jednat a rozhodnout. „Podle nás se soud prvního stupně ve zbylých případech dostatečně nevypořádal se všemi důkazy přicházejícími v úvahu, neprovedl dostatečné dokazování a nebylo proto možné o těchto skutcích rozhodnout,“ doplnil mluvčí.

Aktem prošlo asi 350 žen

Dobeš podle obžaloby na seminářích, které se konaly na různých místech, ženy a dívky takzvaně odháčkoval. Tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, které v nich zanechali dřívější sexuální partneři a které jim znemožňovaly žít plnohodnotný život.

Ženy a dívky věděly, o co jde, opakovaně se rituálu účastnily, přinášely Dobešovi a Pláškové svá těla a finanční prostředky.
soudce

Dobeš tyto háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval. „Odháčkováním“ podle spisu prošlo v letech 2004 až 2007 asi 350 žen. Řada z nich se mu podrobila dobrovolně, jiné nikoliv. Plášková se podle obžaloby na znásilnění podílela tím, že se ženami před „odháčkováním“ prováděla dechová cvičení a stimulovala je drážděním jejich pohlavních orgánů. U některých z žen se po „odháčkování“ projevovala posttraumatická stresová porucha.

Podle vrchního soudu mohlo ve zmíněných pěti případech, kterými se má opětovně zabývat zlínský soud, jít nikoliv o znásilnění, nýbrž o využití bezbrannosti žen, které se mohly vrhnout do náruče manipulátora dobrovolně.

Chodily dobrovolně

„Ženy a dívky, které prošly rituálem odháčkování, věděly, o co jde, opakovaně se rituálu účastnily, přinášely Dobešovi a Pláškové svá těla a finanční prostředky a nikdy se necítily být poškozené,“ poukázal předseda senátu vrchního soudu Milan Kaderka. Soud nevyloučil, že v žalovaných případech mohlo jít o opak, mělo by to být však zcela jasně dokázáno.

Naopak v jednom případě došlo k prokázanému znásilnění. „Když žena zjistila, že odháčkování spočívá v prachsprosté souloži, začala se bránit, a to slovně i fyzicky. Pokud obžalovaný tento signál nereflektoval, narušil svobodu ženy rozhodovat o svém sexuálním životě. A na tom se podílela i Plášková,“ konstatoval Kaderka.

Oba obžalovaní jsou stíhání jako uprchlí. Filipínská policie je v roce 2015 zadržela na základě žádosti českých vyšetřovatelů. Na Filipínách jsou nyní drženi v imigračním detenčním zařízení. Dobešův obhájce chce proti pravomocnému odsouzení podat dovolání.

Podle soudce Kaderky oba obžalovaní činí opakované kroky k tomu, aby zabránili deportaci a vyhnuli se v tuzemsku orgánům činným v trestním řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud se opět zabývá kauzou gurua Járy

S vyloučením veřejnosti a v nepřítomnosti obžalovaných Jaroslava Dobeše alias gurua Járy a jeho společnice Barbory Pláškové začalo v úterý opakované hlavní...

Výběr článků

Načítám