Hlavní obsah

Soud se u Key Investments nedopočítal

Právo, Matěj Říha

Pražský vrchní soud loni v říjnu zrušil tresty vězení nad někdejšími vrcholnými manažery společnosti Key Investments zejména kvůli výpočtu škody, která měla kvůli jejich pochybnému nakládáním s penězi klientů vzniknout. Prvoinstanční soud ji stejně jako obžaloba vyčíslil na více než 873 milionů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý předseda představenstva společnosti Key Investments Daniel Brzkovský (vpravo)

Článek

V novém řízení však pražský městský soud bude muset výši způsobené škody spočítat lépe. A je pravděpodobné, že nakonec bude nižší.

Soudkyně vrchního soudu Hana Kárová totiž ve svém usnesení, které Právo nyní získalo, upozornila na několik případů, které neodpovídaly realitě.

společnost Key Investments zcela hrubým způsobem porušila povinnosti obchodníka s cennými papíry
rozhodnutí soudu

Například u jedné z investorek odvolací soud odhalil, že jí uvnitř Key Investments zůstal vklad 50 tisíc korun a jeho zhodnocení. Škoda ve zrušeném rozsudku přitom činila téměř 770 tisíc korun.

Nemají vyhráno

„Některé závěry o výši způsobené škody nemohou obstát. Jeví se jako nepodložené, případně rozporné a nelogické,“ upozornila soudkyně. „Je pochybné, zda tímto způsobem byla zjištěna škoda reálná, přičemž není vyloučeno, že při jejím zjištění bylo postupováno v neprospěch obžalovaných,“ vysvětlila v usnesení.

Přesto nemají obžalovaní exčlenové představenstva investiční společnosti Daniel Brzkovský, Klára Fenstererová a Alena Šťastná vyhráno. Odvolací soud totiž jejich vinu nezpochybnil. Sice jim zrušil původní tresty od tří do pěti let vězení, ale případ vrátil k novému projednání.

„Lze souhlasit se závěrem soudu, že společnost Key Investments zcela hrubým způsobem porušila povinnosti obchodníka s cennými papíry (…), dále povinnost obchodníka při obezřetném poskytování investičních služeb předcházet možnému střetu zájmů a povinnost jednat kvalifikovaně, čestně a spravedlivě v nejlepším zájmu zákazníků,“ napsala do říjnového usnesení Kárová.

Kdysi vlivná společnost

Obžaloba se točí kolem kdysi velmi vlivné investiční společnosti, která se do povědomí dostala v roce 2007 kvůli zapojení do akciových obchodů bývalého premiéra za ČSSD Stanislava Grosse.

Peníze Key Investments v minulosti svěřil také někdejší ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kocourek. Někdejší vrcholní politici ale mezi poškozenými nejsou. Mezi poškozené patří v obžalobě 45 subjektů. Převažují mezi nimi lidé, kteří chtěli zhodnotit desetitisíce, statisíce i miliony korun.

Dál mezi poškozené patří města Sokolov, Lázně Bohdaneč, Votice, Praha 6, Praha 10 nebo společnost Sokolovská uhelná, Hornická zaměstnanecká zdravotní pojišťovna či nadace modelky Terezy Maxové.

Kde jsou peníze?

Obžaloba viní Brzkovského z toho, že mezi roky 2004 a 2011 při správě peněz využil nedbalosti a neodbornosti zákazníků a kupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry, mezi něž patřily dluhopisy vydávané firmami Borsay, E Side Property Limited nebo Via Chem.

Tyto cenné papíry nebyly veřejně obchodovatelné a jejich trh tvořily v podstatě jen zákazníci Key Investments. Po krachu těchto firem byly navíc dluhopisy v podstatě bezcenné. Šťastná s Fenstererovou zase podle obžaloby ze svých funkcí nedostatečně dohlížely na činnost investiční společnosti a nejednaly ve prospěch zákazníků.

„Je zřejmé, že klienti nedostali ekonomické informace, které by jim umožnily kvalifikovaně se rozhodnout, služba obchodníka s cennými papíry nebyla poskytnuta kvalitně,“ stojí v usnesení vrchního soudu.

Key Investments je od roku 2012 v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam. Záhadou zůstává, kde peníze z investiční společnosti skončily. Dodnes se to totiž neví.

Reklama

Výběr článků

Načítám