Hlavní obsah

Soud rozhodl, že Ústí nad Labem nebude Červeňákovým nic platit

ÚSTÍ NAD LABEM

Po více než osmi letech v pondělí definitivně skončil soudní spor, ve kterém romská rodina Červeňákových požadovala od města Ústí nad Labem osm milionů korun jako odškodnění za újmu, kterou údajně utrpěla při vystěhování na Slovensko v roce 1993.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Pět z osmičlenné rodiny Červeňákových stáhlo svoji žalobu před soudem už 30. srpna. V pondělí soud zastavil projednávání zbývajících žalob Vojtěcha Filka a manželů Margity a Gejzy Červeňákových.

Trojice nejprve prohlásila, že na žalobě trvá. Později však Filko prohlásil, že si nikdy nepřál, aby ho zastupovala advokátka Klára Veselá. Také uvedl, že žádné odškodnění od města nechce. "Chtěl bych jen byt, pane soudce," uvedl. Soudce jej upozornil, že v tomto sporu se o byt nejedná a poradil mu, aby se obrátil na ústeckou radnici.

Soud pak řízení zastavil. Protože Filko i právní zástupce města Ústí nad Labem se vzdali odvolání, rozhodnutí o zastavení řízení je pravomocné.

Na Slovensko odjeli za peníze radnice

Rodina se na počátku roku 1993 odstěhovala z Ústí na Slovensko kvůli údajným výhružkám jiných Romů. Protože neměli peníze, magistrát jim zaplatil jízdenky. Po několika dnech se ale rodina začala vracet, na Slovensku prý neměla kde bydlet a co jíst.

Do svých bytů se nastěhovat nemohli. Město pro ně jiné byty údajně nemělo, a tak žila početná rodina s malými dětmi v garáži. Někteří z jejích členů prohlásili, že byli na Slovensko vystěhováni násilně.

Česká vláda poslala rodině Červeňákových loni na podzim 900 000 korun, aby se vyhnula projednávání ve Štrasburku. U tribunálu Rady Evropy si rodina stěžovala na porušení zákazu nelidského a ponižujícího zacházení, na nerespektování rodinného a soukromého života, na pomalé soudní řízení a na diskriminaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám