Hlavní obsah

Soud rozhodl o dětském vrahovi z Kmětiněvsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kladenský soud v pátek rozhodl o dalším osudu nezletilého chlapce, který loni jako 13letý zavraždil v Kmetiněvsi stejně starou spolužačku. Konečný rozsudek bude ovšem možné zveřejnit až za několik týdnů, po nabytí jeho právní moci. Stanoví to novelizovaný zákon, který chrání práva nezletilých osob.

Foto: Veronika Plachá
Článek

Zmučené tělo 13leté Barbory bylo nalezeno nedaleko vesnice loni 1. ledna. Po více než půlročním neúspěšném pátrání mezi dospělými uvízl v září na základě testů DNA v rukou kriminalistů stejně starý spolužák dívky z nedalekého Hospozína. Policistům se k vraždě přiznal.

Znalci následně označili chlapce za mimořádně nebezpečného pachatele, který trpí tou nejzávažnější sexuální úchylkou. Umístěn byl do bohnické psychiatrické léčebny, kde se podrobil zkoumání odborníků.

Podle zákona o soudnictví nad mládeží může soud v podobných případech uložit dětskému vrahovi ochrannou výchovu, která však může být prodloužena maximálně do jeho devatenácti let. Žádný horší trest dostat nemůže.

Podle dřívějšího vyjádření spoluautorky tohoto zákona Heleny Válkové ale může soud postupovat také na základě zákona o zdraví lidu a na základě odborného lékařského posudku chlapce umístit na psychiatrii. "A pokud by lékaři nedošli k závěru, že se vyléčil, že není nebezpečný, mohl by tam být třeba až do smrti," uvedla .

Problémem je, že v Česku stále neexistuje psychiatrická léčebna, specializovaná na takto mladé sexuální devianty, odkud by zároveň nebylo možné utéct.

Lékaři navrhují kastraci

V současné době je chlapec umístěn na uzavřeném sexuologickém oddělení v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích. Kromě nutné léčby se tam i vzdělává, učitelka za ním pravidelně dochází přímo na pavilón. "Dohodli jsme se, že zhruba do konce letošního školního roku bude proto podstupovat léčbu u nás, potom bude přemístěn do výchovného ústavu," uvedl ředitel léčebny Zdeněk Bašný.

Z ústavu chlapec vyjde v okamžiku své plnoletosti, protože čin spáchal jako nezletilý, nebude mít ani záznam v trestním rejstříku. Jako netrestanému mu také nebude možné nařídit další léčbu ani kastraci, která je jedinou účinnou léčbou takové poruchy.

"Budeme se ho snažit přesvědčit, aby se do té doby nechal kastrovat dobrovolně," řekl před časem Právu vedoucí lékař sexuologického oddělení bohnické léčebny Slavoj Brichcín s tím, že pokud by tuto operaci odmítl a zároveň by přestal brát předepsané léky, mohl by se stát opět velmi nebezpečný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám