Hlavní obsah

Soud rozdal kampeličkářům přísnější tresty

Právo, ČTK, lek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vleklý soudní případ vytunelované První pražské družstevní záložny ve čtvrtek skončil, když pražský vrchní soud rozdal jeho aktérům přísnější tresty. Zakladatel kampeličky Martin Říha, který loni po propuštění z vazby beze stopy zmizel, si má odsedět 11 let ve vězení, generální ředitel Petr Bubeníček pak o dva roky méně.

Foto: Václav Vlasák

Kadaňská skupina Trüpaslik je již téměř kadaňskou legendou.

Článek

Odvolací soud tak oba uznal vinnými z podvodu, neboť připravili téměř tři tisícovky členů záložny o 276 miliónů korun. Poškozené občany přitom nalákali klamavou reklamou, v níž se objevila jména známých umělců.

 Jejich vklady, které se měly navýšit o vysoké úroky, však Říha s Bubeníčkem převedli na jiné s nimi spjaté firmy.

Mnohem přísnější tresty dnes dostali také zbývající tři obžalovaní, kterým soud udělil místo podmínek pětileté tresty vězení.

Říha zmizel

Projednávání kauzy bylo provázeno výstupy Bubeníčka i samotného Říhy, kteří radikálně protestovali proti stíhání. Například Říha ve vazební věznici držel hladovku a zhubl z 83 na 38 kilogramů. Soud mu také udělil několik desetitisícových pokut za urážení senátu. Bubeníček se zase na toaletě policejní služebny pořezal na rukou a zapálil.

Říha zmizel jen několik dní po propuštění z vyšetřovací vazby, kde strávil maximální dobu povolenou zákony. Rodiče jsou přesvědčeni, že jejich syna někdo unesl, policie si však myslí, že utekl do zahraničí. Spolu s ním se ve stejný den slehla zem i po bývalých partnerech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám