Hlavní obsah

Soud pustil důchodkyni z vazby. Slíbila, že do cizího domu už nevkročí

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Po třech týdnech strávených ve vazbě je 68letá Ivana Vacíková ze Staňkova na Domažlicku opět na svobodě. Ve čtvrtek o tom rozhodl Krajský soud v Plzni. Důchodkyně skončila za mřížemi poté, co se dva roky odmítala vystěhovat z domu, ke kterému už nemá žádné vlastnické právo.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vězeňská eskorta přivádí Ivanku Vacíkovou k soudu

Článek

„Slíbila, že do domu ani na zahradu nevkročí. Pokud to poruší, tak ji v tu ránu zase zavřou,“ řekl Právu obhájce ženy. Podle něho Vacíková u soudu řekla, že jí syn zajistil ubytovnu. V době, kdy Vacíkova pobývala ve vazbě, dům jeho nový majitel Václav Mašek konečně mohl vyklidit. „Dveře jsem zabezpečil řetězy. Věřím, že už mi paní problémy dělat nebude,“ prohlásil Mašek.

Dům skončil v soudní dražbě, když se Vacíková po smrti manžela nedokázala dohodnout na finančním vyrovnání s nevlastními dcerami. I když důchodkyně dostala  svůj podíl vyplacený, z domu se nevystěhovala. Nepomohlo ani to, že ji soud už dvakrát potrestal podmínkou za neoprávněné užívání cizího domu a loni v listopadu ji za totéž policie obvinila znovu.

Maškovi přiklepl licitátor domek v lednu 2012. Od té doby už využil všech právních prostředků, ale s tvrdohlavou důchodkyní to ani nehnulo. „Nabídl jsem jí, že tam může dál bydlet a bude mi platit nájem. Řekla, že až dostane peníze z prodeje na účet, půjde na ubytovnu. Uběhl měsíc dva a pořád zůstávala v domě,“ popisoval Mašek počátek peripetií.

Zima seniorku nevyhnala 

Pak mu seniorka začala tvrdit, že dražba je neplatná, že na dům měla předkupní právo a že ho koupil bez jejího vědomí. „Do té doby jsem s ní jednal opravdu slušně, dá se říci se soucitem, prostě jako s babičkou. A to byla možná chyba. Postupně jsem z jejího chování poznal, že zase taková chudinka to není, a hlavně mi dala jasně na srozuměnou, že se nikam stěhovat nebude. Nezbylo mně nic jiného než podat na ni žalobu,“ pokračoval Mašek.

Soud na podzim 2012 rozhodl, že Vacíková musí do 60 dnů dům vyklidit a odejít. „Dva dny nato mi vypálila podkroví a stále se nic nedělo. Začátkem letošního roku jsem na ni podal trestní oznámení. V červnu dostala jednu podmínku a v září pak druhou,“ konstatoval Mašek.

V jednu chvíli na něho bezvýchodná situace dolehla tak, že u domu vymlátil všechna okna v přízemí. Doufal, že zima černou nájemkyni vyžene pryč. Mýlil se.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám