Hlavní obsah

Soud propustil z vazby podnikatele Ježka z kauzy ROP Severozápad. Složil kauci 16 miliónů

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, ČTK, kub

Podnikatel Daniel Ježek, obviněný s dalšími 25 lidmi z údajných machinací s dotacemi v ROP Severozápad, je na svobodě. Ústecký okresní soud ho v úterý po téměř tři čtvrtě roce propustil z vazby. Ježek byl ve vazbě jako jediný z obviněných. Složil kauci bezmála 16 miliónů korun.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Podnikatel Daniel Ježek (na archivním snímku z 30. června 2017), obviněný s dalšími 25 lidmi z údajných machinací s dotacemi v ROP Severozápad.

Článek

„Můj klient byl dnes propuštěn, soud přijal záruku 15,8 miliónu korun,“ řekl Právu v úterý Ježkův advokát Michael Kis. Podnikatel podle něj musel soudu slíbit, že se bude hlásit pravidelně u probačního úředníka.

Ježek také nesmí kontaktovat jednoho z obviněných, Kis ale nemohl kvůli probíhajícímu vyšetřování upřesnit, o koho se jedná. Důvodem propuštění Ježka je kromě kauce také záruka rodiny. Ta je prý pro soud dostatečná natolik, že nehrozí jeho útěk a vyhýbání se trestnímu řízení.

Ježek byl vazbě od loňského prosince. Policie ho společně s ostatními stíhá kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, účast na organizované zločinecké skupině, zneužití pravomoci, porušení povinnosti při správě cizího majetku a podplácení.

Kauza ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Mezi dalšími obviněnými jsou i politici nebo vysocí úředníci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám