Hlavní obsah

Soud přerušil odsouzenému trest za únos dcery podnikatele, policie stíhá jiné lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v polovině ledna přerušil výkon trestu Michalu Šnajdrovi, který byl odsouzen na deset let vězení za únos dcery podnikatele z Kroměříže. K němu mělo dojít v roce 2014, po ženě únosci měli požadovat 100 milionů korun. Policie v případu nově obvinila několik osob, kterým hrozí až 15 let vězení. Trestní senát zlínského krajského soudu se bude návrhem na obnovu řízení zabývat v únoru.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Michalu Šnajdrovi (na archivním snímku z listopadu 2016) přerušil soud výkon trestu, který si odpykával za únos mladé ženy.

Článek

Ve čtvrtek to uvedl soudce zlínského krajského soudu Jiří Dufek i Šnajdrův advokát Robert Cholenský.

Šnajdr byl v roce 2016 společně s Ladislavem Faltýnkem odsouzen za únos mladé ženy, ke kterému došlo o dva roky dříve. Ženu měli přepadnout před jejím domem a odtáhnout do připraveného automobilu, jehož majitelem měl být Šnajdrův otec. Následně ji celou noc měli vozit po Kroměříži, a až poté, co únoscům přislíbila 100 milionů korun, ji pustili na svobodu. Faltýnek měl také ženě vybrat z platební karty 40 tisíc korun.

Unesená žena je dcerou vlivného podnikatele, který byl odsouzen za stamilionové daňové úniky při obchodování s pohonnými hmotami. Podle tehdejšího obvinění se na únosu měli podílet i další lidé, jejich vinu se však nepodařilo dokázat.

Šnajdr, který si začal odpykávat trest koncem loňského dubna, společně s Faltýnkem, jemuž soud uložil pětiletý trest, podali dovolání k Nejvyššímu soudu a požádali také o obnovu řízení. Ve čtvrtek soudce Dufek potvrdil, že v Šnajdrově případě 9. ledna rozhodl v neveřejném řízení o přerušení výkonu trestu. Návrhem na obnovu řízení se bude trestní senát zabývat 27. února.

Nové skutečnosti ve vyšetřování

Sám soudce důvody k rozhodnutí neuvedl, podle Cholenského k tomu ale měly vést nově zjištěné skutečnosti ve vyšetřování, že se Šnajdr únosu nedopustil. Podle mluvčí krajského ředitelství zlínské policie Lenky Javorkové jsou v případu vyšetřováni další lidé, kteří jsou stíháni na svobodě. Mezi jinými jsou obviněni i z vydírání a z omezování osobní svobody.

Advokát poznamenal, že policie nyní stíhá „šest skutečných pachatelů”. Mezi obviněnými je podle něj i Faltýnek, který se rozhodl o únosu promluvit. K činu se měl doznat i další muž.

Cholenský kritizuje práci policie a státních zástupců. Poukázal například na to, že k původnímu obvinění byly použity pachové stopy z automobilu. K únosu ale měl být podle nynějších policejních poznatků použit jiný vůz. Obvinil také policistu Jana Ovčáčka, který se podílel na vyšetřování, že se vyšetřování snažil zmanipulovat. Porušení právních předpisů podle advokáta umožnili státní zástupci Roman Kafka a Ivan Hrazdira, kteří na případ dohlíželi.

Kafka poznamenal, že záležitost dozoroval jen krátce v roce 2014 a ve věci obžalobu nepodával. Případ poté dozoroval státní zástupce Hrazdira. Ten se k případu odmítl vyjádřit, aby nenarušil vyšetřování podezřelých.

Zlínská policie uvedla, že případ prověřovala jen do sdělení obvinění. „Po zahájení trestního stíhání byla věc předána policejnímu orgánu jiného krajského ředitelství,” uvedla Javorková. Zapojení jednotlivých policistů nechtěla komentovat.

Reklama

Související články

Za únos dcery vlivného bosse dostal deset let

Desetiletý trest za únos mladé dívky, po které chtěl spolu se svými kumpány sto miliónů korun, uložil ve čtvrtek Krajský soud ve Zlíně již dříve trestanému...

Výběr článků

Načítám