Hlavní obsah

Soud potvrdil zproštění Agrotecu a jednatele v kauze zakázek České pošty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V případu údajných manipulací s tendry České pošty v pondělí Vrchní soud v Praze potvrdil zproštění obžaloby pro společnost Agrotec, patřící do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), a jejího jednatele Pavla Richtera. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Zbytkem případu, v němž je obžalován bývalý zástupce generálního ředitele České pošty Richard Soldán a společnost Radekov s jednatelem Antonínem Hadačem, se bude soud zabývat v samostatném řízení. Jednání zatím nenařídil.

S Agrotecem souvisela část obžaloby, v níž státní zástupce tvrdil, že někdejší ředitel poštovní sekce řízení dopravy České pošty Patrik Zeithaml zařídil, aby firma dodávala poště pneumatiky. U Zeithamla bylo už v minulosti podmínečně zastaveno trestní stíhání. Richtera i společnost zprostily soudy z důvodu, že se nepodařilo prokázat, že by skutek spáchali právě obžalovaní.

Soud uložil v kauze poštovních zakázek podmínky, Agrotec osvobodil

Krimi

Podle předsedkyně odvolacího senátu Kateřiny Jonákové nebyla v případě Richtera dodržena tzv. totožnost skutku, obžaloba tak byla podána pro skutek, pro který nebylo obžalovanému sděleno obvinění.

Pražský městský soud loni v září Richtera i Agrotec osvobodil, vinnými uznal v části obžaloby Soldána, Hadače a společnost Radekov. Soldánovi tehdy nepravomocně uložil dvouletý podmíněný trest, Hadače potrestal o rok mírnější podmínkou. Oběma uložil i peněžité tresty, pokutu by měla zaplatit i společnost Radekov. Část obžalovaných se ale ze zdravotních důvodů v pondělí omluvila, soud proto jejich věc vyloučil k samostatnému projednání.

V kauze tendrů České pošty padly první tresty, ředitel Agrotecu obžalobu odmítl

Krimi

V kauze bylo původně obžalováno více lidí, s některými žalobce v minulosti uzavřel dohodu o vině a trestu. Jiní byli potrestáni symbolickými a peněžitými tresty, u dalších bylo od potrestání upuštěno.

První část obžaloby se původně týkala pěti zakázek na úpravy interiérů pošt nebo modernizace přepážek na pobočkách v různých místech Česka. Zakázky byly vypsány mezi roky 2012 a 2014. Někdejší zástupce generálního ředitele pošty Soldán, ředitel odboru investic Jiří Bílek, ředitel nákupu a zásobování Jiří Kouba a referentka odboru přípravy veřejných zakázek Renata Jakubcová podle spisu umožnili, aby tendr získaly předem domluvené firmy. Obžalobě v této části čelil i manažer stavební firmy Ervín Kolárovský. V druhé části obžaloby figuroval právě jednatel Agrotecu Richter, Zeithaml a samotná společnost.

Žalobce: Agrotec čin spáchal, stíhání zastavila změna zákona

Krimi

Koubovi soud už dříve uložil 163 dní ve vězení, Kolárovskému 203 dní vězení. Oba také museli zaplatit 150 000 korun. Mimo hlavní jednání byla zproštěna obžaloby Jakubcová, u které se ukázalo, že pouze plnila požadavky nadřízených. U Martina Sirotka, který měl status spolupracujícího obviněného a přiznal se, soud upustil od potrestání. Bílkova dohoda o trestu spočívala v tom, že zaplatil 10 000 korun.

Peníze měly jít na pomoc obětem trestných činů. Loni v září pražský městský soud také zprostil obžaloby firmu SP a jejího jednatele Josefa Šindeláře, v jejich případě státní zástupce s osvobozením souhlasil a nepodal odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám