Hlavní obsah

Soud potvrdil zamilované účetní, která neznámému poslala 111 miliónů, devět let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na devět let za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci Danu Niederlovou za to, že vyvedla z firmy na Brněnsku téměř 111 miliónů korun. Peníze posílala muži, se kterým se znala jen přes internet. Ten jí sliboval šťastný život a manželství.

Foto: Petr Marek, Právo

Dana Niederlová u olomouckého vrchního soudu.

Článek

VS ženě zároveň uložil trest zákazu činnosti spočívající ve výkonu zaměstnání či funkce v pozici hmotně odpovědného vedoucího pracovníka na dobu 10 let. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z loňského 16. prosince, proti kterému se obžalovaná odvolala.

Kdyby byl můj život s bývalým manželem jiný, nepodlehla bych.
obžalovaná

„Odvolání obžalované jsme zamítli jako nedůvodné. Trest je sice důrazný, ale zároveň přiměřený, odpovídající všem zákonným kritériím. Niederlová způsobila škodu v astronomické výši, přičemž jako hlavní účetní zneužila svého postavení a funkce ve společnosti, navíc trestnou činnost páchala delší dobu. Naproti tomu jedinou polehčující okolností je její dosavadní bezúhonnost. Trest pod spodní hranicí sazby, která činí pět až deset let, proto nepřicházel v úvahu,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého VS Vladimír Lichnovský.

Citově strádala

Niederlová konala na základě pokynů svého přítele z ciziny Davida Siegela, do kterého se „bláznivě“ zamilovala, ale jehož nikdy neviděla. Přes e-maily a Facebook jí lichotil a sliboval báječný život. Na základě 200 platebních příkazů vyváděla peníze z firmy od října 2014 do listopadu následujícího roku. Drtivá většina peněz, 101 miliónů korun, skončila na účtech ve Velké Británii a Thajsku, devět miliónů policisté stačili zadržet na účtech. Kdo stojí za osobou Siegla, se objasnit nepodařilo.

Foto: Petr Marek, Právo

Dana Niederlová u olomouckého vrchního soudu.

Na internetovou seznamku se Niederlová přihlásila kvůli citovému strádání. A právě tam našla svého vyvoleného. Údajně americký voják vysoké hodnosti v Afghánistánu si zrovna hledal hodnou ženu. Slovo dalo slovo a účetní rázem posílala miliónové částky muži, kterého znala jen přes internet. Peníze prý potřeboval proto, že jeho účty byly vázané v USA a on se k nim z mise nemohl dostat. Sliboval, že všechny do posledního haléře či centu uhradí.

Obžalovaná se hájila tím, že její bývalý muž se o ni nezajímal a ona tak strádala. Proto se prý nechala unést a jednala pod vlivem toho přítele a vidiny nového života. „Z těch peněz jsem si nic nenechala a on tvrdil, že mi je všechny vrátí. Kdyby byl můj život s bývalým manželem jiný, nepodlehla bych,“ dušovala se už u KS Niederlová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám