Hlavní obsah

Soud potvrdil výjimečný trest 22 let za vraždu

OLOMOUC

Vrchní soud v Olomouci potvrdil šestačtyřicetiletému Svatopluku Blažkovi z Kunovic na Uherskohradišťsku za vraždu výjimečný trest 22 let. Hrozilo mu i doživotí. Muž podle rozsudku letos v březnu v pronajatém bytě v Uherském Hradišti ubil osmatřicetiletou ženu a vážně zranil dvaašedesátiletého bezdomovce.

Článek

"Trest ve výši 22 let nepovažujeme za nepřiměřeně přísný, ale za odpovídající. Obžalovaný je recidivista, v minulosti byl odsouzen i za násilná jednání," uvedl předseda senátu Ivo Lajda.

Muž na své přátele, kteří u něj v bytě žili, zaútočil poté, co je údajně přistihl při pohlavním aktu. Žena s mužem jej navíc prý obrali o peníze. Útok označil soudce za obzvlášť surový. "Šlo o brutální útok, obžalovaný byl přitom ve značné fyzické převaze. S ohledem na délku masivního útoku, intenzitu i počet úderů se dá říci, že jednal bez ohledu na to, co jim může přivodit. Musel být však srozuměn s tím, co může nastat," podotkl soudce. Poukázal přitom na to, že podstatnou část útoku směřoval Blažek na hlavy poškozených.

Ženu napadl údery rukou, kopal do ní a nakonec na ni vzal i kuchyňský nůž. Blažek tvrdil, že jí chtěl uřezat vlasy, místo toho jí způsobil četná poranění na hlavě. Žena poté v důsledku krvácivého šoku zemřela.

Brutálně si vedl i proti muži, který po útoku utrpěl zlomeniny či krvácení do mozku.

Pachatel činu litoval 

Blažek ve čtvrtek u soudu tvrdil, že poškozeným nechtěl ublížit a žádal, aby jeho jednání soudci překvalifikovali na ublížení na zdraví. "Velice toho lituji. Byli to mí přátelé. Z mé strany asi došlo k selhání myšlenkovitého faktoru, normální člověk by toto nemohl spáchat," řekl dnes Blažek.

Soudci však jeho argumenty zamítli. Předseda senátu přitom poukázal na to, že na oba poškozené zaútočil jen dva dny po předchozím útoku na svou družku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám