Hlavní obsah

Soud potvrdil přerovskému exradnímu Dostálovi podmínku za sexuální nátlak

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Roční podmínkou se zkušební dobou dvou let potrestal v pondělí senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě bývalého radního Přerova Marka Dostála (52) za to, že ve dvou případech přiměl svoji zaměstnankyni, ženu v tíživé finanční situaci a závislou na příjmu ze zaměstnání, k orálnímu sexu. Potvrdil tak verdikt přerovského okresního soudu z června letošního roku. Ženě navíc obžalovaný musí zaplatit 50 tisíc korun jako nemajetkovou újmu.

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý přerovský radní Marek Dostál u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Dostál, jemuž hrozily za sexuální nátlak až čtyři roky za mřížemi, obžalobu od počátku odmítal. Obvinění označil za akt pomsty, který měl zakrýt zpronevěru a krádeže poškozené, kterých se jako servírka dopustila.

U krajského soudu se domáhal zrušení původního rozsudku a vrácení věci okresnímu soudu za účelem doplnění dokazování. Požadoval především osobní výslech poškozené, která dosud vypovídala jen v přípravném řízení před policisty.

Chtěl i revizní znalecký posudek, psycholog i psychiatr poškozenou ženu označili za věrohodnou, neboť znalci podle něj neměli všechny poznatky, aby jejich zkoumání mohlo být objektivní.

K pondělnímu verdiktu se nevyjádřil. Budovu soudu bleskově opustil.

„Nejsme spokojeni. V této chvíli rozhodnutí odvolacího soudu bereme jako fakt a budeme dál vyhodnocovat s klientem, co ve věci provedeme dál, tedy zda podáme dovolání k Nejvyššímu soudu, či nikoliv,“ uvedl Dostálův advokát Petr Vavřík.

„Okresní soud poškozenou správně nevyslechl z důvodu jejího špatného psychického stavu. Trpí posttraumatickou stresovou poruchou. V pořádku jsou i znalecké posudky. Práva obžalovaného na obhajobu a tím i spravedlivý proces nebyla porušena. Původní rozsudek je tedy zákonný a trest odpovídající,“ vysvětlila soudkyně Michaela Burešová.

Přerovský exradní stanul před soudem kvůli sexuálnímu nátlaku. Jde o pomstu, tvrdí

Krimi

Ženu, která pracovala jako servírka v jeho pohostinství, Dostál poprvé přinutil k orálnímu sexu v blíže neurčené době od 23. října do 7. listopadu 2017, kdy ji pozval do bytu k vyřešení schodku v tržbě.

Snažil se ji vlákat do koupelny a požadoval po ní pohlavní styk. Když odmítla s tím, že má menstruaci, donutil ji k orálnímu sexu. Podruhé se podobného jednání dopustil v době mezi 11. a 19. listopadem téhož roku ve svém hostinci. Ze strachu z dluhu a ztráty zaměstnání s ním vykonala orální sex jako v prvním případě s vyvrcholením do úst.

Radním Přerova se Dostál stal po zvolení zastupitelstvem loni 5. listopadu. O obvinění se začalo veřejně mluvit na dalším zastupitelstvu 19. listopadu, kdy na něj upozornila opozice. Dostál poté rezignoval loni 6. prosince, kdy už byla podána obžaloba. Zastupitelem zůstal.

Reklama

Výběr článků

Načítám