Hlavní obsah

Soud potvrdil doživotní vězení pro Američana Dahlgrena

Právo, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

Američan Kevin Dahlgren (25) si za to, že v květnu 2013 povraždil celou rodinu svých příbuzných, u nichž v Brně bydlel, definitivně odpyká doživotní trest. Rozhodl o tom ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci, když potvrdil verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z loňského 20. července, proti kterému se čtyřnásobný vrah odvolal. Podrobit se musí také zabezpečovací detenci.

Primář psychiatrické nemocnice Bohnice Jiří ŠvarcVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Z důkazů jednoznačně vyplývá, že všechny čtyři oběti zavraždil právě obžalovaný. Usmrtil je úmyslně jako pachatel příčetný se zcela zachovanými rozpoznávacími a mírně sníženými ovládacími schopnostmi,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého VS Jaroslav Holubec.

Na místě je podle něj také doživotní trest i zabezpečovací detence. „Všechny podmínky, které jsou pro to nutné, byly splněny. Dahlgren usmrtil čtyři osoby, vyvraždil celou rodinu, počínal si při tom extrémně surově, brutálně, také zákeřně. Jeho pobyt na svobodě by byl navíc mimořádně nebezpečný. Podle znalců by mohl obdobné jednání zopakovat,“ dodal Holubec.

Jednání se konalo za mimořádných bezpečnostních opatření. Eskorta Dahlgrena dopravila do budovy soudu už hodinu předem.

Dahlgren podal odvolání proti výroku o vině, trestu i náhradě škody. „Můj klient tvrdí, že krajský soud neprokázal jednoznačně a bez jakýchkoli pochybností jeho vinu,“ řekl před odvolacím soudem obhájce Richard Spíšek.

Obhajoba poukázala v odvolání například na údajnou nezákonnost důkazů týkající se věcí vydaných z USA. Šlo o kalhoty, na kterých byly zjištěny stopy krve. Podle obhajoby byly vydány dříve, než bylo rozhodnuto o vydání Dahlgrena do Česka. Žalobce Vladimír Kubík to však popřel. „Tyto věci byly vydány v rámci řádné právní moci upravené smlouvou, kterou uzavřela Česká republika s USA 4. února 1998,” uvedl Kubík.

BEZ KOMENTÁŘE: Kevin Dahlgren u soudu v březnu 2017Video: Petr Marek, Právo

Měl přinést krvavou oběť

Podle primáře psychiatrické nemocnice v Bohnicích Jiřího Švarce, který zpracoval revizní znalecký posudek v oboru psychiatrie, je Dahlgren postižen závažnou poruchou osobnosti, disociální, narcistickou, která však nesnižuje významně rozpoznávací a ovládací schopnosti.

Netrpí žádnou duševní poruchou, jako je například schizofrenie. Proto je za svoje činy odpovědný. Pobyt obžalovaného na svobodě by podle něj byl nebezpečný, neboť hrozí, že by podobné jednání mohl zopakovat.

Rozsudek nad Kevinem DahlgrenemVideo: Petr Kozelka, Právo

„Povyprávěl nám o činu, který spáchal. Jak to udělal, proč to udělal. Prvních čtrnáct dnů v Česku bylo prý jeho nejšťastnějších v životě. Vymizely mu z hlavy agresivní myšlenky. V posledním týdnu se mu to však vrátilo. Hlas mu říkal, že je vyvolený a musí přinést krvavou oběť, a to později udělal. Mluvil i o Hitlerovi. Proč, to nevěděl. Dříve se o něj ale nijak nezajímal. Po vraždách se hlasu ptal, jak skončí. Ten mu odpověděl, že slavně,“ uvedl mimo jiné Švarc

Dahlgren podle něj také prohlásil, že násilné myšlenky má, i když už neslyší hlasy. Zároveň znalec doporučil zabezpečovací detenci.

Nový posudek

VS si kvůli projednání případu vyžádal na obžalovaného nový revizní znalecký posudek v oboru psychiatrie, který zpracoval primář psychiatrické nemocnice v Bohnicích Jiří Švarc. Posudek má osvětlit, zda byl Dahlgren v době spáchání skutku příčetný a zda trpí duševní poruchou. Podle předchozích posudků duševní poruchou netrpěl, a tudíž byl za své jednání zodpovědný.

Vraždy Dahlgren, jenž měl psychické problémy už od dětství, spáchal v klidné čtvrti na okraji Brna. Do Česka dorazil za svými příbuznými zřejmě proto, aby si udělal pořádek v životě. Nedokázal se totiž vyrovnat s očekáváním svého okolí.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

U Vrchního soudu v Olomouci začalo odvolací jednání s pětadvacetiletým Američanem Kevinem Dahlgrenem

Žádný přímý důkaz

Rodinu, jež mu bez jakýchkoli podmínek poskytla azyl, vnímal podle znalců jako reprezentanty frustrujícího světa, a proto se rozhodl ji vyvraždit.

Osudný den ráno 22. května mladý Američan nejspíš velkým nožem a sekerou doslova zmasakroval na různých místech domu sestřenici své matky, jejího manžela a jejich staršího syna. Obětem zasadil desítky ran hlavně do hlavy. Na mladšího chlapce pak několik hodin číhal v domě, aby ho po návratu ze školy udeřil kamenem do hlavy a pak ubodal.

Tři těla po činu odvlekl do sklepa a pokusil se je zapálit, jedno nechal v domě. Po vraždě odjel taxíkem do Vídně, tam nastoupil do letadla do USA, kde ho po příletu zadržela policie.

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Vražedné řádění se snažil svést nejprve na neznámé cizince, pak začal mluvit o hlasech ve své hlavě, s nimiž se prý snažil bojovat. Vyšetřovatelé neměli proti Dahlgrenovi žádný přímý důkaz. Nikdo jej vraždit neviděl, on sám se k ničemu nepřiznal. Usvědčily jej ale nepřímé důkazy, které tvořily ucelený řetězec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám