Hlavní obsah

Soud potvrdil 18letý trest pro vraha manželky a dcery

Novinky, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

K výjimečnému trestu osmnácti let vězení odsoudil ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci 44letého Svatopluka Růžičku z Přerova, který ve společném bytě v Přerově ubodal bývalou manželku Hanu a 19letou dceru Vendulu. Běsnění otce sledoval také 16letý Filip, který stihl utéct.

Foto: Kamil Navrátil
Článek

Odvolací soud svým dnešním rozhodnutím potvrdil verdikt ostravského krajského soudu z loňského prosince. Růžička vraždil loni v únoru, když po hádce zasadil své manželce nejméně 28 ran nožem. Poté ji ještě podupal. Nejméně pětkrát pak zasáhl i svou dceru.

"Uvědomuji si, že jsem zničil život celé rodině. Nechtěl jsem to ale udělat. Nedovedu si vysvětlit, proč jsem takto jednal. Je mi to strašně líto," řekl ještě před vynesením rozsudku Růžička.

Obhájce: uvažujeme o dovolání

Projevenou lítost však předseda senátu Stanislav Urbanec považuje za účelovou. "Žádné polehčující okolnosti v tomto případě nejsou. Jeho lítost je evidentně formální. Psychiatrům, kteří ho vyšetřovali, řekl, že ničeho nelituje. Růžička sice nebyl v minulosti trestán, ale v důsledku požívání alkoholu běžně porušoval normy společenského chování," uvedl Urbanec ve zdůvodnění rozsudku. Zdůraznil, že Růžička vraždil "s vysokým stupněm surovosti a prvky sadismu a činil tak vůči svým nejbližším".

Obhájce Růžičky Petr Rittera původně požadoval vrácení případu ke krajskému soudu. Po vyhlášení verdiktu reagoval: "Budeme uvažovat o dovolání k Nejvyššímu soudu."

Líčení sledovalo početné příbuzenstvo

Příbuzní a přátelé zavražděných verdikt přijali s rozpaky. "Pro mě osobně by zadostiučinění znamenalo, pokud je vůbec možné takto hovořit, trest od dvaceti let nahoru," uvedl švagr odsouzeného Jan Hlaváč.

"To, co udělal, je něco strašného. Šíleně ho nenávidím a přeji si, aby v kriminálu trpěl jako zvíře," přidala se dcera a sestra obětí Žaneta Hlaváčová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám