Hlavní obsah

Soud poslal do vazby bývalého pražského imáma obviněného z podpory terorismu

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, rav, kub

Obvodní soud pro Prahu 5 poslal v pátek dopoledne do vazby bývalého pražského imáma Samera Shehadeha obviněného z podpory terorismu, který byl zadržen v zahraničí. Shehadeh se vzdal práva na stížnost, rozhodnutí je pravomocné, sdělila Právu mluvčí soudu Jana Humeni. Kriminalisté muže obvinili již loni s dalšími dvěma lidmi, kteří jsou zřejmě stále v cizině.

Foto: Profimedia.cz

Samer Shehadeh na archivním snímku.

Článek

Islámského duchovního učitele, který v minulosti působil v Praze, zadrželi podle médií policejní specialisté v Jordánsku, přičemž údajně věděli dlouhodobě o jeho pohybu. Eskortován do Česka byl ve čtvrtek.

„Mohu potvrdit, že dotyčný byl vzat do vazby pro všechny vazební důvody (hrozba útěku, ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti, pozn. red.). Vzdal se práva na stížnost, tudíž je rozhodnutí pravomocné,“ řekla v pátek Právu mluvčí soudu.

Kriminalisté stíhají bývalého imáma (34), jeho bratra Omara (27) a Kristýnu Hudkovou (24) z Hořína ve středních Čechách od konce loňského roku kvůli podezření z účasti na teroristické skupině a podpory a propagace terorismu, za což obviněným hrozí až patnáctileté vězení. [celá zpráva]

Bratři mají palestinské kořeny, ale narodili se v Praze. Policie v textu obvinění tvrdí, že Hudková přijala jméno Fátima a odjela loni přes Turecko do Sýrie, aby se stala tzv. džihádistickou nevěstou Omara Shehadeha, který byl v Sýrii už dřív. Před svatbou se ale nikdy neviděli ani spolu nemluvili. Muslimští manželé se údajně přidali k teroristické organizaci související s Al-Káidou. Bývalý imám cesty prý schvaloval a pomáhal s nimi.

Muslimové se od imáma distancovali

Policie ani státní zastupitelství k případu informace neposkytují s odkazem na pokračující vyšetřování. Kromě Shehadeha staršího se ohledně zbylých dvou podezřelých nové zprávy zatím neobjevily. Pokud se případ dostane k soudu, lze obviněné odsoudit rovněž v nepřítomnosti.

Bezpečnostní složky se na Samera Shehadeha zaměřily již dříve kvůli údajně výhrůžným zprávám zasílaným muslimům, kteří se účastnili křesťanských bohoslužeb. Faktem je, že ohledně funkce imáma je to u něj složitější, podle dřívějšího prohlášení představitelů českých muslimů totiž nikdy nebyl duchovním vůdcem obce, distancoval se od něj také předseda Ústředních muslimských obcí v ČR Muneeb Alrawi. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám