Hlavní obsah

Soud pečovatelce prominul drogy. Chytili ji znovu

Právo, Patrik Biskup

Loni v březnu dostala Barbora R. výjimečnou šanci vyhnout se trestu za to, že řídila zdrogovaná. Krajský soud v Plzni tehdy podmíněně zastavil její stíhání za ohrožení pod vlivem návykové látky, když zohlednil zejména to, že pečuje o mentálně postižené a ke své práci potřebuje auto. Jenže 24letá zaměstnankyně Centra sociálních služeb ve Stodě tuto šanci za pačesy nechytila a důvěru soudu zklamala.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Podle informací Práva ji policisté minulý měsíc přistihli za volantem pod vlivem pervitinu. Teď jí hrozí dvojnásobný trest, zákon překročila ve zkušební době.

„Jsem zklamaný. Věřil jsem, že to zvládne. Pracovní smlouvu měla do konce listopadu, takže o jejím prodloužení nemůže být ani řeč. V současné době je na nemocenské,“ reagoval ředitel centra Radomír Bednář.

Upozornil na to, že po odsouzení už nebude mít čistý trestní rejstřík a tím nesplní jednu z podmínek přijetí do zaměstnaneckého poměru. Už dříve Bednář uvedl, že Barbora R. pracovala v centru nejprve jako dobrovolnice a osvědčila se.

Ženu kontrolovala policejní hlídka 14. května pár minut po deváté ráno v Koldinově ulici v Klatovech. Protože jevila známky nervozity a roztržitosti, policisté ji podrobili testu na drogy.

„Ten ukázal na přítomnost amfetaminu. Policisté proto řidičku převezli k lékařskému vyšetření a odběru biologického materiálu,“ řekla klatovská policistka Dana Ladmanová. Další postup ve vyšetřování bude podle ní záviset na zjištěném množství drogy.

Pervitin od šestnácti

V prvním případě policisté Barboru R. přistihli zfetovanou za volantem v srpnu 2017. Lékaři jí tehdy zjistili v krvi takové množství pervitinu, že to podle znaleckého posudku vylučovalo bezpečné řízení vozidla v silničním provozu.

Žena navíc uvedla, že má s užíváním této drogy zkušenosti a že kvůli tomu navštěvuje i psychiatra. Dokonce hovořila i o tom, že se šňupáním pervitinu začala už v šestnácti letech a o tři roky dříve začala kouřit marihuanu.

Policisté tehdy řidičku obvinili z přečinu ohrožení pod vlivem návykových látek s tím, že pervitin užila před jízdou úmyslně. To také nepopřela a přiznala, že si šňupla jednu „lajnu“. Hrozil jí za to rok vězení, pokuta a zákaz řízení.

Soud případ nakonec uzavřel s tím, že účel trestního řízení je u obviněné naplněn spíše výchovným aspektem než tvrdostí ukládaných opatření.

„Nedostává ale nic, jak se říká, zadarmo. Stanovili jsme jí dvouletou zkušební dobu, během které má povinnost zdržet se zneužívání omamných a psychotropních látek. Teprve až po uplynutí zkušební doby můžeme říci, že obviněná žádné trestní sankce vykonávat nebude,“ stojí v rozsudku krajského soudu z loňského března.

Ten v odůvodnění zdůraznil, že obviněná potřebuje motorové vozidlo k výkonu povolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám