Hlavní obsah

Soud otevřel případ dalších údajných odběratelů Březinova lihu

– Olomouc

Před olomouckým krajským soudem v pondělí stanuli Pavel a Petr Hemžští z Olomouce, podle žalobce Radima Obsta jde o další odběratele nelegálního lihu od šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny. Otec se synem podle státního zástupce do své likérky v Hlubočkách přivezli 346 000 litrů nezdaněného lihu, škoda na daních je vyčíslena na 88 milionů korun.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek Březina na archivní fotografii

Článek

Obžaloba stojí na výpovědi Březinova bratra Tomáše. Tvrdil, že obžalovaní pomáhali za úplatu Březinovým zamést stopy i při objevení jejich skladu v Olomouci. Hemžští však v pondělí vše popřeli.

Podle obžaloby muži v letech 2006 až 2010 a poté v květnu 2012 nakoupili od bratrů Radka a Tomáše Březinových, kteří již byli v jiném řízení pravomocně odsouzeni, přes jejich firmu Morávia-Chem statisíce litrů nelegálního lihu a z toho dále vyráběli lihoviny, aniž odvedli spotřební daň.

Odvolací soud potvrdil trest pro lihového bosse Březinu

Krimi

Mimobilanční líh si nechali dopravit nejčastěji na odstavnou plochu v Hlubočkách nebo na čerpací stanice ve Velkém Týnci či v Olomouci, odkud odstavená vozidla s naloženým lihem převezli do likérky HP premium, kde z nich vyráběli lihoviny různého druhu, dodal státní zástupce.

Hemžký st.: Není přímý důkaz

Pětasedmdesátiletý Pavel Hemžský obvinění popřel. Tvrdil, že jejich záměrem bylo vybudovat likérku, která bude vyrábět kvalitní alkohol. Uvedl, že se společností Morávia-Chem spolupracovali, líh však nakupovali řádně přes obchodní oddělení. „V celé obžalobě nevidím žádný přímý důkaz, stojí na tom, co řekl Tomáš Březina. Skutečnost je přitom prokazatelně jiná,“ uvedl důchodce. Dodal, že stále splácí kvůli likérce velké dluhy.

Vinu popřel i jeho syn Petr Hemžský. Podle něj nebylo vůbec ani možné, aby jejich z likérka zpracovala na své výrobní lince takové velké množství lihu, jak tvrdí obžaloba. O nelegální činnosti Březinových prý nic nevěděli. "Kdybychom to věděli, tak s nimi nespolupracujeme," uvedl.

Březinovi prý nepomohli

Hemžští stanuli před zdejším soudem v roli svědků již v květnu 2014, podle výpovědi Tomáše Březiny pomáhali lihovému bossovi Radkovi Březinovi po odkrytí nelegálního skladu lihu v bývalých olomouckých sladovnách zamést stopy. Barely se 114 000 litry lihu zde objevili policisté v září 2012. Hemžští jim prý měli zajistit kontakt na olomouckého hasiče a videozáznam z čerpací stanice, kde byl Radek Březina zachycen, jak nakupuje věci. Účtenku od nich objevili policisté ve sladovnách. Hemžští v pondělí přiznali, že na schůzku s Březinovými šli, měli prý obavu to odmítnout. „Od Tomáše Březiny jsem za pomoc dostal asi 50 000 korun, ale nepomohli jsme jim," uvedl Petr Hemžský.

Rozsáhlé obchody s nezdaněným lihem, za kterými jako hlavní organizátor stál Radek Březina, vypluly na povrch na podzim 2012. Většina členů z původní lihové mafie, která na trh dodala desítky milionů litrů nezdaněného lihu se škodou na daních dosahující 5,6 miliardy korun, byla pravomocně odsouzena, Březina dostal 13 let. Žalobci pak začali odkrývat navazující případy odběratelů nelegálního lihu a těch, co trestnou činnost maskovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám