Hlavní obsah

Soud otevřel nehodu opilé řidičky, při které zemřel policista

Novinky, bad
Praha

Tragickou nehodou, při které zemřel mladý policista a další dva byli zraněni, se začal ve čtvrtek zabývat Obvodní soud pro Prahu 4. Podle obžaloby nehodu v těžké opilosti způsobila Jitka Rudović, které hrozí až osmileté vězení. Žena se k soudu ze zdravotních důvodů nedostavila, došlo tak pouze k přednesu obžaloby.

Foto: Policie ČR

Zdemolované policejní auto

Článek

Rudović je obžalovaná z usmrcení z nedbalosti, těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, ublížení na zdraví z nedbalosti a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Při nehodě v Praze zemřel policista.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Na začátku loňského července vyrazila v podvečer těžce opilá ve svém mercedesu od bytu na pražském Vyšehradě směrem na Pankrác. Hned ze začátku vjela podle obžaloby autem na chodník a nabourala a poškodila několik zaparkovaných aut.

Za smrt policisty při nehodě půjde řidička k soudu

Krimi

Poté pokračovala v jízdě dál na frekventovanou ulici 5. května. V místech, kde je povolená maximální rychlost 80 kilometrů za hodinu se podle žalobce řítila stopadesátikilometrovou rychlostí. Ve svém stavu podle státního zástupce „musela být srozuměna s tím, že není schopna bezpečně ovládat motorové vozidlo“.

Rudović při přejíždění z levého pruhu do prostředního vrazila do zadní části policejního auta, ve kterém seděla tříčlenná osádka a které tak v podstatě odhodila do svodidel.

Opilá řidička nabourala v Praze služební auto, policista zemřel

Krimi

Žena, která sama při nehodě neutrpěla žádné zranění, policejní auto svým manévrem doslova srolovala. Na místě zahynul jedenatřicetiletý policista z Moravskoslezského kraje, který v Praze pomáhal svým kolegům. „Poškozený mnohočetným poraněním i přes poskytnutou lékařskou pomoc na místě podlehl,“ uvedl státní zástupce v obžalobě. Další policista utrpěl těžké zranění a třetí policistka byla zraněna středně.

Přes dvě promile v krvi

Při následné kontrole na přítomnost alkoholu v krvi nadýchala obžalovaná přes dvě promile.

„(Obžalovaná) v žádném případě nerozporuje, že způsobila dopravní nehodu. Je si vědoma té viny, je si vědoma toho, že řídila pod vlivem alkoholu,“ uvedl obhájce Blend Raji. „Většina skutečností je nesporných, pochybnosti panují ohledně smrti jednoho z policistů. (...) Pouze znalec může určit, jestli je tam příčinná souvislost. Nicméně pokud jde o vinu, to my nezpochybňujeme,“ dodal také Raji.

Poškození žádají po Rudović celkem téměř tři miliony korun jako náhradu za nemajetkovou újmu. Jednání bude pokračovat v březnu, kdy by měla být vyslechnuta obžalovaná, svědci či znalci.

Reklama

Výběr článků

Načítám