Hlavní obsah

Soud osvobodil trojici obžalovaných v kauze kradeného obrazu Toyen

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benešov
Aktualizováno

Soud v pondělí zprostil obžaloby trojici mužů obžalovaných v případu ukradeného obrazu malířky Toyen. Soudkyně Ivana Doubková u benešovského soudu rozhodla, že Josef Běhunčík, Patrik Šimon a Pavel Filip se nepokusili o legalizaci výnosu z prodeje ukradeného díla Severní krajina z roku 1931. Nabídky peněz a snahy Šimona a Filipa nebyly podle soudkyně trestným činem. Vlastnictví obrazu tento senát neřešil.

Foto: Policie ČR

Obraz Severní krajina

Článek

Obraz byl ukraden v roce 1992 z domu rodiny Filípkových na Benešovsku. Dlouho se o malbě nevědělo, až se přes různé překupníky dostal do držení Josefa Běhunčíka. Ten se odstěhoval na Kypr a celé líčení se konalo v jeho nepřítomnosti.

Právě on se rozhodl v roce 2007 obraz prodat. Oslovil proto svého přítele restaurátora Pavla Filipa, aby našel kupce. Filip se obrátil na zkušenějšího obchodníka s uměleckými díly Patrika Šimona. Oba pak navštívili Filípkovi a nabídli rodině „kompenzaci“ 1,8 miliónu za to, že rodina se vzdá svých nároků na obraz a nebude zpochybňovat jeho následné vlastníky a také zařídí výmaz díla z policejního registru kradených děl.

Komu obraz patří, se neví

Všechny tyto schůzky však monitorovala policie a odposlechy s videonahrávkami sloužily jako hlavní důkaz v celém případu.

Běhunčík obraz koupil údajně za 3,5 miliónu korun, zájemce o obraz, jímž byl právě obchodník Šimon, byl podle odposlechů ochoten za něj zaplatit 5 miliónů.

Ačkoli padl tento rozsudek, stále není jasné, komu obraz patří. Podle soudkyně Běhunčík obraz Toyen po třech letech takzvaně vydržel. Řádně ho koupil a nemohl vědět, že je kradený. Je možné podat žalobu o urční vlastnictví, nebo lze uzavřít dohodu o narovnání. O obojí se už Běhunčík pokusil.

Běhunčík tvrdí, že ho v dobré víře koupil a netušil, že pochází z krádeže. O vlastnictví bude dál soud rozhodovat.

Samotný obraz je uložen v depozitu úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám