Hlavní obsah

Soud osvobodil soudkyni obžalovanou z vyzrazení informací z vyšetřování

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jabloneckou soudkyni Lucii Treglerovou zprostil v úterý odvolací senát Vrchního soudu v Praze obžaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby. Toho se měla dopustit vyzrazením dceři informací z policejního vyšetřování. Podle soudu žalovaný skutek není trestným činem. Verdikt je pravomocný.

Foto: Novinky

Jablonecká soudkyně Lucie Treglerová se svou obhájkyní

Článek

„Provedené důkazy neprokázaly spolehlivě cokoliv, co by naplnilo skutkovou podstatu stíhaného trestného činu,“ uvedl předseda odvolacího senátu Zdeněk Sovák. Podle něj byla obžaloba založena na spekulativních úvahách, coby náhražkách jednoznačných skutkových zjištění, která ovšem učiněna nebyla.

Soud vyhověl jejímu odvolání. Treglerová trvala na své nevině a poukazovala mimo jiné právě na fakt, že proti ní neexistuje jediný přímý a usvědčující důkaz. „Setrvávám na tom, že jsem nevinná, a že jsem se žádného skutku nedopustila,“ řekla v úterý Treglerová.

Jablonecká soudkyně dostala podmínku za vyzrazení informací z vyšetřování

Krimi

Podle obžaloby se v roce 2016 seznámila se spisem vedeným proti známým její dcery a tu o probíhajícím vyšetřování informovala textovou zprávou a následně se s ní sešla. Údajně jí mimo jiné vyčetla, že obchoduje s pervitinem, po Jablonci vozí dealery a je prý jen otázkou času, kdy skončí v kriminále. Měla ji také upozornit, že byly nasazeny odposlechy.

Treglerová, kterou v lednu 2018 tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán dočasně zbavil kvůli obvinění taláru, byla obžalována právě kvůli této komunikaci s dcerou. Ta se pohybovala mezi jabloneckými dealery drog, u nichž souhrou okolností právě Treglerová povolila policejní odposlechy. Rozhodovala o tom v rámci pohotovostní služby na soudu, jinak se věnovala rodinnému právu a rozvodům.

Jablonecká soudkyně odposlechy dceři nevyzradila, rozhodl soud

Krimi

Soudkyni původně loni v létě Obvodní soud pro Prahu 1 obžaloby zprostil, rozsudek byl ale následně zrušen a případ řešil pražský městský soud. I tam Treglerová trvala na své nevině. Uvedla například, že k informacím o sledování podezřelých se jako soudkyně civilního práva ani nedostane.

„Nikomu jsem žádnou informaci ze spisu nepodala. Ani své dceři. Trvám na tom, že jsem nevinná a že jsem se ničeho nedopustila, co mi je kladeno za vinu,“ prohlásila v únoru u městského soudu. Soud ale nepřesvědčila a letos v únoru dostala roční podmínku.

Pelikán zprostil výkonu funkce obviněnou soudkyni

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám