Hlavní obsah

Soud opět zprostil Nečesaného obžaloby z pokusu o vraždu kadeřnice

– Hradec Králové • Aktualizováno

Krajský soud v Hradci Králové v pondělí opět zprostil obžaloby Lukáše Nečesaného, který se podle obžaloby před pěti lety v Hořicích na Jičínsku pokusil zabít kadeřnici. Státní zástupkyně pro něj požadovala 13 let vězení.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Lukáš Nečesaný v pondělí u soudu

Článek

Usvědčující výpověď poškozené je podle soudu zásadním důkazem, ale pokud není vyvráceno, že netrpěla ztrátou paměti, je důvěryhodnost výpovědi zásadně narušena.

„Existuje také výpověď další svědkyně, z níž lze dovodit, že se na místě mohla pohybovat další osoba mladšího věku,“ řekl soudce Miroslav Mjartan. „Nebyl proveden takový důkaz, který by vinu obžalovaného přesvědčivě usvědčoval,“ dodal Mjartan.

Poslední rozsudek krajského soudu z listopadu 2017, jímž byl Nečesaný zproštěn viny, zrušil letos v březnu odvolací Vrchní soud v Praze. Mezitím si Nečesaný podal ústavní stížnost, o které bude soud rozhodovat v řádů týdnů až měsíců. Vrchní soud podle Nečesaného postupuje v rozporu se závazným právním názorem Nejvyššího soudu (NS) a obžalovanému upírá právo namítat podjatost soudce.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová se v pondělí ve své závěrečné řeči plně odkázala na své předchozí závěrečné řeči. A ty přednesla již čtyři. „Můj první názor se nezměnil, proto navrhuji uznat obžalovaného vinným skutkem v obžalobě a shodně s předchozím trestem navrhuji udělit trest v délce 13 let,“ řekla dopoledne Faltusová.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nečesaný s advokáty Chudobou (vlevo) a Dítětem.

Zcela opačného názoru byli právní zástupci Nečesaného, kteří se rovněž odvolávali na předchozí závěrečné řeči. Protože podle jejich názoru nebylo prokázáno, že by se jejich klient žalovaného skutku dopustil, žádali, aby byl Nečesaný opět zproštěn viny. Kritičtí byli i k rozhodnutí Vrchního soudu, který zrušil vynesený zprošťující rozsudek a vrátil kauzu k novému projednávání do Hradce Králové.

„Bylo rozhodnuto v neveřejném zasedání a ve lhůtě devíti dnů, včetně sobot a nedělí. Je otázka, jakým způsobem se seznámil vrchní soud s velice pečlivým odůvodněním osvobozujícího rozsudku hradeckého krajského soudu. Minimálně překvapivý je rozsah usnesení vrchního soudu i jeho obsah. Má pouhých sedm stran, faktické odůvodnění je na 2,5 stranách,“ uvedl advokát Oldřich Chudoba.

Na své nevině od počátku trvá i obžalovaný Lukáš Nečesaný. „Nikdy bych to neudělal a neudělal jsem to,“ byl stručný ve své závěrečné řeči.

Pět let soudů

Podle spisu Nečesaný napadl ženu 21. února 2013 před koncem pracovní doby, opakovaně ji udeřil do hlavy a ukradl jí doklady a přes 10 tisíc Kč. Vážně zraněnou ji našel její syn, život jí zachránili lékaři hradecké nemocnice. Nečesaný obvinění opakovaně odmítl.

Původní senát krajského soudu s předsedou Jiřím Vackem poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Vacek podruhé uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud verdikt o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud pak rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení.

Krajský soud však Nečesanému v dubnu 2016 dal opět 13 let, odvolací vrchní soud rozsudek potvrdil. Po dovolání v prosinci 2016 Nejvyšší soud trest Nečesanému přerušil a oznámil, že předchozí rozsudek zrušil. Počtvrté, již pod novým senátem, hradecký soud Nečesaného pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud zprostil Nečesaného obžaloby

Krajský soud v Hradci Králové zprostil obžaloby Lukáše Nečesaného, kterého obžaloba vinila z pokusu o vraždu kadeřnice. V několikaletém procesu je to tak...

Výběr článků

Načítám