Hlavní obsah

Soud ohledně krádeže mobiliáře výstavy o Marilyn byl odročen, nepřišli svědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pouze pět z původně jedenácti předvolaných svědků dorazilo ve středu k pražskému městskému soudu, aby vypovídali v případu krádeže artefaktů po americké herečce Marilyn Monroe, mířících na pražskou výstavu. Soudce Tomáš Kubovec, který doufal, že by mohl líčení skončit, tak musel jednání odročit na září.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaní Eugen Čerge a Milan Kožina (v bílé košili v pozadí)

Článek

Svědci, kteří vypovídat přišli, do případu příliš světla nevnesli. Šlo například o řidiče nákladního vozu nebo vedoucího berounského skladu, ve kterém se nakonec mobiliář našel. Oba shodně uvedli, že neměli ponětí, o jaké zboží se jedná. „Žádný soupis zboží nebyl. Nebylo to naše zboží, ale zboží nájemníka,” uvedl Radek Okurka, vedoucí skladu.

Stejně tak řidič kamiónu Milan Pařez neměl podle svých slov o obsahu ani ponětí. „Nevím, co to bylo za zboží, návěs nakládal kolega,” uvedl Pařez.

Dva různí Krakeni

Za kuriózní se dá označit předvolání Martina Sýkory zvaného Kraken.  Jeden z obžalovaných Milan Kožina zmínil při minulém jednání přezdívku Kraken s tím, že by to měl být jeden z osnovatelů celé akce srbské národnosti.

Policie ovšem ztotožnila jako Krakena pražského rodáka Martina Sýkoru, který se sice s Kožinou zná, ale za posledních několik let se prý viděli asi třikrát a o žádné akci neví. Kožinu potkával při čtyřhrách v tenisových klubech Rapid a Kapitol. Přezdívka Kraken prý pochází z dob, kdy hrál fotbal na postu brankáře a byl „samá ruka, samá noha”.

Obhajoba tedy „svého” Krakena bude muset na příští jednání přivést sama, rozhodl Kubovec. Na druhou stranu, některé ze svědků, kteří nepřišli, nechá soudce předvést policií, protože na jejich výslechu trvá jak obhajoba, tak i státní zastupitelství.

Obžaloba viní Eugena Čergeho, Milana Kožinu a Josefa Horta z toho, že se podvodem dostali k přepravovaným zásilkám v celkové hodnotě bezmála devět miliónů korun. Mezi zásilkami byly právě i věci, které patřily Marilyn Monroe.

Muži jsou obžalováni z podvodu, kterého se měli dopustit jako organizovaná skupina, a navíc způsobili škodu velkého rozsahu, za což jim hrozí až desetileté vězení.

Diář, vějíř či pozvánka na narozeniny JFK

Část expozice výstavy Marilyn v hodnotě 1,66 miliónu korun se ztratila 21. května 2013. Jednalo se mimo jiné o diář herečky, vějíř s ptačím peřím, černé síťované punčocháče, prostěradlo, časopis Playboy, pohovku fuchsiové barvy či pozvánku na oslavu narozenin J. F. Kennedyho.

Podle policie si muži vytipovali několik kamiónů s luxusním zbožím, kosmetikou či elektronikou, které jely z Itálie. A pořadatelé výstavy mezi nimi měli kamión označený jednou z velkých módních značek.

O tři měsíce později policie zajistila některé z předmětů a technické vybavení výstavy, ztracené fotografie a další exponáty se ale nenašly.

Výstava nakonec i přes tyto problémy proběhla, navštívilo ji přes 50 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám