Hlavní obsah

Soud obdržel návrh na obnovu procesu vedeného obviněným Havlínem

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvodní soud pro Prahu 2 po obvinění svého soudce Ondřeje Havlína z korupce a dalších trestných činů obdržel již počátkem března první návrh na obnovu procesu v jedné z Havlínových kauz. Podal jej člověk, kterého Havlín odsoudil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Ondřej Havlín

Článek

Právu to sdělila mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Spis však podle ní obratem putoval do kanceláře pražských vrchních žalobců, kteří případ Havlína a spol. dozorují.

Důvodem je, že návrh byl zároveň součástí trestního oznámení na Havlína pro podezření z vydírání a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Podle informací Práva se ale kvůli tomu Havlínovi obvinění zřejmě nerozšíří. Kriminalisté prý totiž nemají v ruce důkazy, o které by se mohli opřít.

Vrchní státní zástupkyně mlčí

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová odmítla podnět jakkoli komentovat. „Prověřujeme všechna podezření, ale ke konkrétním skutkům se vyjadřovat nemohu,“ uvedla pouze.

O co přesně jde v případu, v němž návrh na obnovu procesu padl, není jasné. Pröllerová poznamenala, že vzhledem k tomu, že soud nemá spis momentálně k dispozici, nelze sdělit žádné podrobnosti.

Kromě toho, že návrh podal člověk, jehož Havlín odsoudil v roce 2011. Verdikt podle mluvčí následně potvrdil odvolací senát.

Návrh na povolení obnovy řízení je jedním z mála způsobů, jak lze postupovat v případech pravomocných Havlínových rozsudků, které mohou vzbuzovat pochybnosti.

Amnestie pro korupčníky

Právo na jeden takový nedávno upozornilo. Havlínův senát v červenci 2011 osvobodil recidivistu Aleše France, viněného z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a z neposkytnutí pomoci kvůli tomu, že koncem března 2009 srazil autem v Praze 7 ženu, těžce ji zranil a ujel. [celá zpráva]

Havlín rozhodl, že si za zranění žena může sama, protože přecházela na červenou. Ona sama přitom říká, že šla přes přechod na zelenou a pak se probudila až na JIP.

Havlínův verdikt byl nicméně okamžitě pravomocný, protože mu přisvědčil i státní zástupce František Fiala, nyní stíhaný společně s Havlínem, jenž se na místě vzdal práva na odvolání.

Ihned po nehodě přitom Franc začal rozdávat úplatky, aby si zajistil beztrestnost. A soudy, které se jeho uplácením zabývaly, neměly pochyb o tom, že kolizi způsobil právě on.

Franc dostal kvůli korupci 8,5 roku vězení, soudy mu o 1,5 roku navýšily dřívější trest uložený za další kriminální činnost.

S Francem byli v kauze manipulace vyšetřování dvou dopravních nehod za úplatu odsouzeni také někdejší šéf odboru dopravních přestupků pražského magistrátu Zbyněk Bernat, Francův známý a prostředník při korumpování Martin Mrva a bývalý policista Pavel Plas, který brzdil vyšetřování Francovy nehody. Všichni tři dostali podmínky.

To už ale neplatí. Obvodní soud pro Prahu 10 podle své místopředsedkyně Blanky Bedřichové totiž nedávno v důsledku prezidentské amnestie Bernatovi, Mrvovi i Plasovi podmíněné tresty prominul.

A podle textu pardonu se na ně hledí, jako by odsouzeni nebyli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám