Hlavní obsah

Soud nerozhodl, zda má rodina sraženého hocha zaplatit škodu na autě

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko
Aktualizováno

Bez týdne tři roky uplynuly od události, na kterou už nikdy nezapomene osmnáctiletý Karel Pravec z Kunštátu na Blanensku. Při návratu ze zábavy ho řidič Petr Neisser srazil, zraněného odvezl do lesa a tam pohodil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Karla Neissera přivedla k soudu eskorta, sám neprojevil žádné emoce. Vpravo jeho tehdejší přítelkyně Šárka Suchánková.

Článek

Majitel auta žádá nyní po chlapci padesátitisícovou kompenzaci za škodu na autě, protože dopravní nehodu pravděpodobně zavinil. Verdikt padne u Okresního soudu v Blansku za týden, soudkyně Iva Krejčířová v pátek po závěrečných návrzích jednání odročila.

„Nehodu policie nikdy pořádně nevyšetřila. Mně vznikla škoda na autě. Nesměšujte dohromady můj spor a to, co po nehodě udělal Neisser. Otázky typu jestli je můj požadavek amorální tak odmítám,“ řekl majitel vozu a bývalý Neisserův zaměstnavatel Petr Šimon. Právě firemní Šimonovou Škodou Octavií řidič Pravce zranil.

Chlapcův obhájce Josef Čech u soudu tvrdil, že Neisser jel s vozem soukromě a proto by se měl za škodu na autě zodpovídat sám. „Je to krutě amorální požadavek. Pokud by snad soud rozhodl v náš neprospěch, určitě se odvoláme. Karel Pravec navíc nemá žádný majetek, je na škole,“ upozornil Čech.

Střet nejspíš zavinil Pravec

U soudu jako jeden ze svědků v pátek vystoupil i Neisser. „Najížděl jsem do křižovatky a asi na třicet metrů jsem před sebou uviděl chodce. Najel jsem si proto blíž ke středu silnice, ale on se znenadání rozběhl přes vozovku a došlo ke střetu. Nehodě nešlo zabránit,“ uvedl bez jakýchkoli emocí Neisser, který si odpykává dvanáctiletý trest. Neisserovu verzi o náhlém vběhnutí potvrdila u soudu i jeho tehdejší přítelkyně Šárka Suchánková, která seděla v osudný okamžik také v autě.

V Pravcův neprospěch hovoří i znalecké posudky, z kterých vyplývá, že hoch mohl být skutečně viníkem nehody. Sám Pravec měl v pátek dorazit k soudu, ale vzkázal, že si z nehody nic nepamatuje a jen by si znovu celé trauma připomínal.

Úsměvnou kuriozitou na jinak krutém případu je osud auta, které Pravce srazilo. Šimon ho nechal opravit a za 250 000 korun ho prodal do bazaru. Auto, které mělo najeto v okamžiku srážky 197 000 kilometrů, pak náhle „omládlo“ a na tachometru si ubralo 50 000 kilometrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám