Hlavní obsah

Soud k 13letému trestu za vraždu Roma přidal čtyři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský vrchní soud v úterý podruhé rozhodoval v případu vraždy 30letého svitavského Roma Oty Absolona. Zatímco před rokem kauzu vrátil nižší instanci k doplnění, dnes udělil 23letému Vlastimilu Pechanci, který se v minulosti nikterak netajil náklonností k hnutí skinheads, výjimečný trest 17 let vězení.

Foto: Kontra Production

Dying Passion

Článek

Pechanec tak stráví za mřížemi o čtyři roky déle, než mu loni v říjnu určil královéhradecký krajský soud, proti jemuž rozhodnutí se odvolal. Státní zástupkyně Renáta Vesecká tak může být spokojená, protože pro obžalovaného požadovala výjimečný trest.

Pechanec od začátku vinu popíral. Připustil pouze, že se v minulosti otevřeně hlásil ke skinheadskému hnutí, se kterým se údajně rozešel v roce 1996. Pechancův obhájce během procesu upozorňoval na rozpory ve svědeckých výpovědí. Proti obžalovanému totiž svědčili převážně příbuzní a známí zavražděného.

Vražda Absolona na diskotéce

Případ vraždy se začal odvíjet předloni v červenci na jedné ze svitavských diskoték. Podle rozsudku se Pechanec pokoušel zabránit skupině Romů ve stupu do sálu. Jeho agresivita postupně stoupala a vyvrcholila tím, že 30letého Absolona dvakrát bodl nožem do břicha. Muž zemřel druhý den v nemocnici. Zbyla po něm těžce nemocná družka Romana Žílová a dvě malé děti. Žílová loni na podzim podlehla rakovině.

Bratr s přítelkyní tropili výtržnosti

Během procesu chodila Pechance podpořit řada jeho příznivců. Po loňském březnovém rozsudku královéhradeckého soudu však způsobili v soudní budově výtržnosti. Musela proti nim zasáhnout justiční stráž i policie. Chtěli tak ukázat nesouhlas s verdiktem. Jejich nadávky a rasistické výkřiky tehdy natočila televize. Právě záznam na videokazetě je usvědčil.

Soud v únoru za to udělil Pechancově přítelkyni Stanislavě Pechrové podmínku. Jeho mladší bratr Kamil si trest musí odpracovat 400 hodinami veřejně prospěšných prací podobně jako Leoš Řezník, ten však dostal o 150 hodin méně - celá zpráva.

Pechancova kriminální minulost

Už před událostí na svitavské diskotéce měl Pechanec za sebou kriminální minulost: od roku 1996 byl třikrát odsouzen za násilné trestné činy, výtržnictví a podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. Naposledy v květnu 2001 mu soud uložil trest 14 měsíců vězení za napadení dvou anarchistů na nádraží v České Třebové.

Reklama

Související témata:

Související články

Skinheadi si výtržnost u soudu odpracují

Podmíněným trestem a veřejně prospěšnými pracemi potrestal v úterý Okresní soud v Hradci Králové trojici mladých lidí, která loni v březnu způsobila výtržnost...

Výběr článků

Načítám