Hlavní obsah

Soud definitivně osvobodil policistu, který zastavil autem ujíždějícího motorkáře

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v úterý definitivně zprostil obžaloby policistu Šimona Vaice, který předloni svým služebním autem vjel do cesty v pražském Těšnovském tunelu ujíždějícímu motorkáři. Soud zamítl odvolání státního zástupce. Říjnový rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 8 je tak pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Srážka motorkáře s policejním autemVideo: Novinky

 
Článek

„Nebyly splněny podmínky pro zrušení napadeného rozsudku,“ uvedl předseda odvolacího senátu Luboš Vlasák. „Tento zákrok byl naprosto legální a pan policista Vaic použil jediného použitelného prostředku. A hlavně ten zákrok byl úspěšný, neboť pan poškozený byl zastaven,“ podotkl soudce. Podle něj policistům nezbývalo než ujíždějícího motorkáře zastavit. „Co měli dělat? Čekat, až se pan poškozený unaví nebo mu dojde benzín?“ ptal se řečnicky Vlasák.

Už inspekce ministerstva vnitra podle soudu zvolila alibistickou právní kvalifikaci (těžké ublížení na zdraví z nedbalosti), která neodpovídá skutkovému ději, ale je typická pro dopravní nehodu.

Foto: Novinky

Policista Šimon Vaic před odvolacím Městským soudem v Praze

Vlasák na druhou stranu nicméně měl i pro motorkáře slova uznání. „Poškozený si jen svými řidičskými schopnostmi zasloužil existenci svého dalšího života,“ konstatoval soudce. Jeho jízdu centrem města ve 145kilometrové rychlosti, bez řidičského oprávnění a pod vlivem alkoholu ale kategoricky odsoudil. Podle něj riziko možného zranění musí nést právě ujíždějící motorkář, a nikoliv zasahující policista.

Podle obvodního soudu, který na podzim případ řešil, šlo ze strany Vaice o krizové jednání na nastalou situaci, kdy se snažil motorkář ujet policii. „Zásah obžalovaného do práv a zájmů poškozeného nebyl vzhledem k jeho předchozí bezohledné a nebezpečné jízdě zjevně nepřiměřený,“ konstatoval v říjnu soudce Miroslav Rákosník. Vaic tehdy uvedl, že jednal v zájmu společnosti, občanů a kvůli ochraně účastníků silničního provozu. Vaicův zákrok podle soudů není trestným činem.

Šimon Vaic k osvobozujícímu rozsudkuVideo: Novinky

S rozhodnutím obvodního soudu ale nesouhlasil žalobce Michal Muravský, podle kterého soud nedostatečně vyhodnotil důkazy (zejména kamerové záznamy). Rozsudek je podle Muravského nezákonný kvůli absenci řádného odůvodnění. „Nalézací soud se nevypořádal s tím, proč skutek považuje za zákonné jednání,“ uvedl v odvolání Muravský a navrhl soudu verdikt zrušit a případ vrátit k obvodnímu soudu.

Kauza vyvolala řadu reakcí, vyjádřil se k ní i tehdejší policejní prezident Tomáš Tuhý, který policistu bránil a varoval před kriminalizací práce policie. Vaice přišla k oběma jednání podpořit spousta kolegů a kamarádů.

Vážná nehoda se stala 16. července 2017. Soud nechal přehrát videozáznam, na kterém je patrné, že policista použil auto jako zátaras, když chtěl zastavit motocyklistu. Řidič údajně nereagoval na výzvy k zastavení, byl podezřelý, že má zákaz řízení. Muž do auta narazil ve vysoké rychlosti, zdravotníci ho přepravili do nemocnice s těžkým zraněním. Dva policisté v autě byli údajně zraněni lehce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám