Hlavní obsah

Soud dal 11 fotbalovým úplatkářům podmínky a pokuty

– PRAHA
Právo, Karel Felt

Podle informací Práva vydala samosoudkyně Obvodního soudu Markéta Polanecká 21. září trestní příkaz ve věci úplatkářské kauzy fotbalové Viktorie Žižkov. Podle jeho závěru obvinění rozhodčí a delegáti Otakar Draštík, Igor Gulájev, Marcel Hábl, Zdeněk Lukes, Ladislav Míka, Pavel Poledník, Zbyněk Pustka, Adolf Růžička, Ladislav Talpa a Karel Vidlák si v souvislosti s obstaráním věci obecného zájmu dali slíbit úplatek a Jiří Vlček ho navíc i přijal. Tím spáchali trestný čin. Trestní příkaz je nyní distribuován obviněným.

Článek

Draštík byl odsouzen na osm měsíců odnětí svobody a výkon trestu mu byl odložen na dva roky. Dále mu byl vyměřen peněžitý trest ve výši 40 000 korun. Zároveň nesmí tři roky vykonávat funkci delegáta na všech utkáních pořádaných ČMFS. Gulájev byl odsouzen na osm měsíců s podmínkou na čtyři roky a musí zaplatit 90 tisíc korun. Zároveň nesmí vykonávat pět let funkci rozhodčího. Stejně byli potrestáni i Talpa a Vidlák, který však musí zaplatit 150 000 korun. Hábl byl rovněž odsouzen na osm měsíců, ale s podmíněným odkladem na tři roky. Zaplatit musí 70 000 Kč a nesmí čtyři roky vykonávat v rámci ČMFS funkci asistenta rozhodčího.

Lukes dostal osm měsíců s podmínkou na dva roky, musí zaplatit 40 tisíc korun a tři roky nesmí dělat asistenta rozhodčího. Míkovi bylo osm měsíců odloženo na dva roky, zaplatit musí 30 tis. korun a asistenta rozhodčího nesmí dělat tři roky.

Poledníkovi bylo osm měsíců odloženo na dva a půl roku, musí zaplatit 50 000 korun a tři roky nesmí pískat. Stejný trest má i Pustka. Růžička dostal osm měsíců s podmínkou na dva roky, zaplatí 40 tisíc a tři roky nesmí dělat delegáta. Vlček byl potrestán na osm měsíců s podmínkou na dva roky a zaplatí 30 000 Kč. Tři roky nesmí vykonávat funkci delegáta.

Horníkův případ samostatně

Podle informací Práva bude případ tehdejšího manažera Viktorie Ivana Horníka projednáván u Obvodního soudu pro Prahu 3 samostatně. "Proti zmíněnému trestnímu příkazu lze podat odpor u obvodního soudu, který je vydal, a to do osmi dnů od jeho doručení. Podáním odporu se trestní příkaz ruší a bude nařízeno hlavní líčení, ve kterém však není soud vázán ani právní kvalifikací, ba ani výměrou trestů obsaženými v trestním příkazu. Pokud není odpor v této lhůtě podán, stane se trestní příkaz pravomocným a vykonatelným. Disciplinární komise nepotrestala v souvislosti s touto kauzou Draštíka a Lukese. Když však budou pravomocně odsouzeni, k případu se vrátí," řekl včera Právu šéf disciplinárky Alexander Károlyi.

Disciplinární komise ČMFS udělila ve zmíněných případech dvouleté tresty zákazu činnosti ve všech funkcích vymezených stanovami ČMFS, zatímco soud jim zakazuje jen určitou činnost. Od disciplinárky dostali všichni pokutu ve výši 50 000 korun. Vlček ji zaplatil, Vidlákovi odvolací a revizní komise ČMFS trest snížila na jeden rok a pokutu zaplatil. Ostatní však 50 tisíc korun nezaplatili, takže jim disciplinární komise zvýšila trest zákazu činnosti na tři roky.

V souvislosti s případy bývalého sudího Lubomíra Pučka a asistenta Jiřího Vodičky, kteří jsou Policií SR podezříváni z úplatkářství v souvislosti se zápasem slovenské nejvyšší soutěže Banská Bystrica-Púchov z listopadu 2003, Károlyi uvedl: "Na tomto případu naše komise spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení v České republice, které jej vyšetřují a bude se jím zabývat nezávisle na konání slovenské disciplinárky."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám