Hlavní obsah

Soud: Česko může vydat teroristu z IRA do Německa

Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Pražský městský soud ve čtvrtek rozhodl, že vydání 38letého Michaela Dicksona do Německa je z právního hlediska přípustné. Cizince hledala německá policie marně několik let. Tohoto údajného teroristu z Irské republikánské armády (IRA) zadržela česká policie loni v prosinci.

Článek

Dickson si ihned po rozhodnutí soudu podal stížnost, kterou musí projednat pražský vrchní soud. O jeho vydání nakonec rozhodne ministr spravedlnosti Pavel Rychetský.

"Nerozhodovali jsme o vině, zkoumali jsme, zda je vydání z právních důvodů přípustné," odůvodnil rozhodnutí soudce.

Německá policie ho stíhá za podíl na útoku pětičlenné skupinky příslušníků IRA v červnu roku 1996, která se pokusila v německém Osnabrücku vyhodit do povětří britské kasárny, kde se tehdy zdržovalo asi 150 osob. Z baterie umístěné na korbě nákladního auta tehdy útočníci odstřelili tři granáty a výbušninu. Ke zranění lidí nedošlo, ale vlivem tlakové vlny byly poničené nejen budovy základny, ale i okolní domy. 

Do ČR přicestoval bez problémů s celníky

Do České republiky Ir přicestoval loni 3. prosince. Jak Dickson dnes uvedl, celní kontrola na ruzyňském letišti ho vpustila do země bez problémů, nicméně musel nahlásit místo ubytování a zůstat ve spojení s policejními orgány. Tři dny poté byl zadržen Interpolem a následně soud rozhodl o uvalení vydávací vazby.

Zpochybnil stíhání

Ir dnes u soudu odmítl jakékoliv spojení jeho osoby s IRA a uvedeným trestným činem a zároveň nařkl české trestní orgány z neobjektivity.

"Jak mohu uvěřit svému právu na spravedlivý proces, když celá kauze je ovlivněna mediální sledovaností. Vidím, že na Českou republiku je vyvíjen tlak, že se musí postavit na stranu proti terorismu," konstatoval.

Při své obhajobě se Ir rovněž odvolával na takzvanou velkopáteční dohodu o budoucím mírovém uspořádání v Severním Irsku z dubna 1998, která mimo jiné počítala s propuštěním vězněných teroristů, jejichž organizace se zřeknou násilí.

Dixie je na útěku od roku 1996

Dickson, jenž má přezdívku Dixie, je na útěku od roku 1996. Policie ho údajně také spojuje s pokusem o vraždu informátora IRA. V britské armádě sloužil jako ženista, získal výcvik s výbušninami. V roce 1988 ale armádu opustil a o rok později se zřejmě připojil k IRA. Je původem Skot, irské občanství získal sňatkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám